przepis-na-kobiete.pl

Deser z mango i jogurtem greckim • przepis • składniki • przygotowanie

Niezwykle szybki w przygotowaniu deser z mango i kremem z dodatkiem jogurtu greckiego. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie!

Deser z mango i jogurtem greckim

Niezwykle szybki w przygotowaniu deser z mango i kremem z dodatkiem jogurtu greckiego. Sprawdź, jak smakuje takie połączenie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietana 30% - 100 ml
jogurt grecki - 100 g
limonka - 1 szt.
cukier puder - 1,5 łyżki
mięta świeża - 3 liście
mango - 0,5 szt.
przecier z mango - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO:
Ocieramy skórkę z limonki. Przecier z mango przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego otartą skórkę i całość dokładnie mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM Z JOGURTEM GRECKIM:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Do osobnej miski przekładamy jogurt grecki i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietanę. Po dodaniu każdej porcji składniki delikatnie łączymy, aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.
3.PODAJEMY DESER:
Na dno każdej ze szklanek nakładamy mus z mango i następnie krem z jogurtu greckiego. Czynność powtarzamy, aż skończy się miejsce w szklankach. Kończymy na białej warstwie. Świeże mango kroimy w dość drobną kostkę i układamy na gotowych deserach. Każdą szklankę ozdabiamy listkiem mięty.
Deser z mango i jogurtem greckim

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MUS Z MANGO

Ocieramy skórkę z limonki. Przecier z mango przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niego otartą skórkę i całość dokładnie mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM Z JOGURTEM GRECKIM

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, aż będzie sztywna. Do osobnej miski przekładamy jogurt grecki i stopniowo dodajemy do niego ubitą śmietanę. Po dodaniu każdej porcji składniki delikatnie łączymy, aby masa pozostała jak najbardziej puszysta.

3

PODAJEMY DESER

Na dno każdej ze szklanek nakładamy mus z mango i następnie krem z jogurtu greckiego. Czynność powtarzamy, aż skończy się miejsce w szklankach. Kończymy na białej warstwie. Świeże mango kroimy w dość drobną kostkę i układamy na gotowych deserach. Każdą szklankę ozdabiamy listkiem mięty.

Wartości odżywcze

Podobne przepisy