przepis-na-kobiete.pl

Ciasto styropian z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Ciasto styropian z malinami

Pyszne ciasto o tajemniczej nazwie, okraszone malinami. Delikatny i puszysty krem to idealne połączenie z kruchym ciastem. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 250 g
mąka pszenna - 450 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
żółtka jaj - 5 szt.
białko jaja kurzego - 5 szt.
budyń waniliowy - 80 g
cukier - 250 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
jogurt grecki - 400 g
malina - 300 g
ocet winny - 5 ml
śmietana 18% - 900 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
2.PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA:
Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.
4.UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO:
Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.
5.PODAJEMY CIASTO:
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.
Ciasto styropian z malinami

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY I CHŁODZIMY CIASTO

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, aż powstanie zwarta masa. Ciasto dzielimy na dwie równe części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

2

PIECZEMY KRUCHY SPÓD CIASTA

Po godzinie połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy równomiernie na dnie blaszki i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Chwilę przed końcem ubijania dodajemy ocet i proszek budyniowy. W osobnej misce mieszamy kwaśną śmietanę z jogurtem i ekstraktem waniliowym. Powoli do śmietany i jogurtu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszając.

4

UKŁADAMY WARSTWY I PIECZEMY CIASTO

Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej podpieczony spód. Na masie śmietanowej układamy maliny. Na maliny ścieramy na tarce drugą połowę ciasta. Całość pieczemy ok. 55 minut.

5

PODAJEMY CIASTO

Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po wystudzeniu ciasto najlepiej włożyć do lodówki i podawać schłodzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7958 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

397,9 kcal

🥑

Tłuszcz

21,4 g

🌾

Węglowodany

45,3 g

🥬

Błonnik

7,5 g

💪

Białko

7,5 g

Podobne przepisy