przepis-na-kobiete.pl

Zupa nic z kluskami leniwymi • przepis • składniki • przygotowanie

Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Zupa nic z kluskami leniwymi

Smak dzieciństwa, a może całkiem nowe odkrycie? Zupa nic z kluskami leniwymi to prawdziwy polski klasyk! Koniecznie spróbuj wersji Karola z serowymi kluskami i konfiturą wiśniową!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier brązowy - 4 łyżki
jajko - 4 szt.
mleko - 500 ml
wanilia - 3 g
cukier wanilinowy - 16 g
cynamon - 0,33 łyżeczki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
ser twaróg tłusty - 220 g
mięta świeża - 2 g
sok wiśniowy - 50 g
mąka pszenna - 10 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI:
Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ze środka ziarenka, które dodajemy do mleka. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i dalej gotujemy.
2.UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM:
Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy brązowy cukier i energicznie ucieramy trzepaczką do jajek na puszysty krem.
3.ŁĄCZYMY MLEKO Z ŻÓŁTKAMI:
Połowę zagotowanego mleka dodajemy powoli do żółtek cienkim strumieniem za pomocą chochli, cały czas delikatnie mieszając krem (w ten sposób hartujemy żółtka).
Zupa nic z kluskami leniwymi

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI

Mleko przelewamy do rondelka i gotujemy na średnim ogniu. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ze środka ziarenka, które dodajemy do mleka. Dodajemy cynamon. Całość mieszamy i dalej gotujemy.

2

UCIERAMY ŻÓŁTKA Z CUKREM

Żółtka wbijamy do miski. Dodajemy brązowy cukier i energicznie ucieramy trzepaczką do jajek na puszysty krem.

3

ŁĄCZYMY MLEKO Z ŻÓŁTKAMI

Połowę zagotowanego mleka dodajemy powoli do żółtek cienkim strumieniem za pomocą chochli, cały czas delikatnie mieszając krem (w ten sposób hartujemy żółtka).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1242 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

414 kcal

🥑

Tłuszcz

18,2 g

🌾

Węglowodany

46,7 g

🥬

Błonnik

24,1 g

💪

Białko

24,1 g

Podobne przepisy

Zupa nic z kluskami leniwymi - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl