przepis-na-kobiete.pl

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru

Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

truskawka - 150 g
olej rzepakowy - 40 ml
jajko - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
mleko - 1 szkl
mąka pszenna typ 450 - 100 g
masło - 50 g
erytrytol - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA:
Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.
3.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
4.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.
5.PIECZEMY MUFFINY:
Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Truskawki kroimy w kostkę. Masło przekładamy do niewielkiej miseczki, dolewamy do niego olej i roztapiamy w mikrofali.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI CIASTA

Jajka ubijamy z erytrolem na średnich obrotach do połączenia składników. Do ubitych jajek dodajemy przestudzone i roztopione masło wymieszane z olejem. Mąkę mieszamy z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Następnie zmniejszamy obroty do minimum i stopniowo na zmianę dodajemy wymieszane suche składniki i mleko.

3

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Do gotowego ciasta dodajemy pokrojone w kostkę truskawki i całość dokładnie mieszamy. Następnie ciasto przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę tak, aby mogły przez nią przejść kawałki truskawek, i wyciskamy ciasto do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.

4

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

W miseczce umieszczamy miękkie masło, erytrol i mąkę. Całość wyrabiamy w dłoniach, aż powstanie kruszonka, którą następnie oprószamy muffiny.

5

PIECZEMY MUFFINY

Muffiny pieczemy przez ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3058,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

509,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,4 g

🌾

Węglowodany

89,8 g

🥬

Błonnik

0,5 g

💪

Białko

10,3 g

Podobne przepisy