przepis-na-kobiete.pl

Sernik bez spodu • przepis • składniki • przygotowanie

Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Sernik bez spodu

Jaki jest sposób na pyszne popołudnie? Kawałek pysznego sernika bez spodu! Spróbujcie sami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 275 g
cytryna - 0,5 szt.
jajko - 6 szt.
kasza manna - 80 g
mąka pszenna - 30 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 50 g
sól jodowana - 1 szczypta
masło - 20 g
twaróg sernikowy mielony - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.MOCZYMY RODZYNKI:
Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ:
Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.
3.UBIJAMY BIAŁKA:
Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.
4.PIECZEMY SERNIK:
Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.
Sernik bez spodu

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MOCZYMY RODZYNKI

Rodzynki namaczamy w soku z cytryny. Twaróg dobrze wyciskamy za pomocą czystego ręcznika kuchennego (zostanie ok. 750 g twarogu).

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ TWAROGOWĄ

Masło miksujemy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji. Jajka rozbijamy, oddzielając żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masła i dokładnie mieszamy. Dokładamy twaróg i rodzynki wraz z sokiem i startą skórką z cytryny.

3

UBIJAMY BIAŁKA

Mąkę, kaszkę mannę i proszek do pieczenia łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do masy twarogowej, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy.

4

PIECZEMY SERNIK

Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy w niej ciasto. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C przez ok. 60 minut. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia wierzch przykrywamy folią aluminiową, aby za bardzo się nie zarumienił. Ciasto pozostawiamy przez 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3715,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

232,2 kcal

🥑

Tłuszcz

13,3 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

3,4 g

💪

Białko

3,4 g

Podobne przepisy