przepis-na-kobiete.pl

Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym

Makaron rigatoni w kremowym sosie pomidorowym z serkiem wiejskim oraz dodatkiem sera pecorino i suszonych pomidorów. Proste danie idealne na obiad czy romantyczną kolację, inspirowane kuchnią włoską!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
pasta pomidorowa - 40 g
chili płatki - 0,5 łyżeczki
passata pomidorowa - 400 g
makaron rigatoni - 300 g
serek wiejski - 200 g
pomidory suszone w oleju - 270 g
ser pecorino - 50 g
bazylia świeża - 1 pęczek
oliwa z oliwek -
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2.DODAJEMY CZOSNEK I PASTĘ POMIDOROWĄ:
Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię razem z pastą pomidorową oraz płatkami chili. Całość smażymy jeszcze przez minutę.
3.GOTUJEMY SOS:
Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy sos na małym ogniu przez kilka minut. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia.
4.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron rigatoni gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy około ½ szklanki wody z gotowania, dodamy ją później do sosu.
5.PRZYGOTOWUJEMY KREMOWY SOS:
Serek wiejski blendujemy z lekko przestudzonym sosem pomidorowym i wlewamy całość z powrotem na patelnię.
6.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Do sosu dodajemy ugotowany makaron, pokrojone suszone pomidory oraz odlaną wodę z gotowania. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 2 minuty.
7.PODAJEMY DANIE:
Danie oprószamy startym serem pecorino oraz posiekanymi liśćmi bazylii. Mieszamy i od razu podajemy.
Rigatoni w kremowym sosie pomidorowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

2

DODAJEMY CZOSNEK I PASTĘ POMIDOROWĄ

Czosnek kroimy w plasterki i dodajemy na patelnię razem z pastą pomidorową oraz płatkami chili. Całość smażymy jeszcze przez minutę.

3

GOTUJEMY SOS

Wlewamy passatę pomidorową i gotujemy sos na małym ogniu przez kilka minut. Następnie odstawiamy go do ostygnięcia.

4

GOTUJEMY MAKARON

Makaron rigatoni gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odlewamy około ½ szklanki wody z gotowania, dodamy ją później do sosu.

5

PRZYGOTOWUJEMY KREMOWY SOS

Serek wiejski blendujemy z lekko przestudzonym sosem pomidorowym i wlewamy całość z powrotem na patelnię.

6

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Do sosu dodajemy ugotowany makaron, pokrojone suszone pomidory oraz odlaną wodę z gotowania. Całość podgrzewamy na małym ogniu przez 2 minuty.

7

PODAJEMY DANIE

Danie oprószamy startym serem pecorino oraz posiekanymi liśćmi bazylii. Mieszamy i od razu podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2305,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

768,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26 g

🌾

Węglowodany

98,1 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

30,5 g

Podobne przepisy