przepis-na-kobiete.pl

Konfitura z cukinii i pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Konfitura z cukinii i pomidorów

Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
pomidor czerwony - 4 szt.
goździki - 3 szt.
miód - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PRAŻYMY POMIDORY:
Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.
2.DODAJEMY CUKINIĘ:
Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.
3.SMAŻYMY KONFITURĘ:
Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.
4.PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA:
Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.
Konfitura z cukinii i pomidorów

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PRAŻYMY POMIDORY

Pomidory pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Miąższ oddzielamy od skórki, a następnie drobno siekamy. Przekładamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wodę.

2

DODAJEMY CUKINIĘ

Cukinię obieramy ze skórki. Skórkę odkładamy, a miąższ kroimy w drobną, równą kostkę i dodajemy do częściowo odparowanych pomidorów.

3

SMAŻYMY KONFITURĘ

Dodajemy skórkę z cytryny i zmniejszamy ogień. Doprawiamy solą. Dolewamy wodę i smażymy warzywa na wolnym ogniu, aż woda całkowicie odparuje, a konfitura uzyska odpowiednią konsystencję.

4

PRZEKŁADAMY KONFITURĘ DO SŁOICZKA

Patelnię zdejmujemy z ognia. Do konfitury dodajemy drobno posiekaną skórkę z cukinii. Zagotowujemy na mocnym ogniu.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

213,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

13,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

2,8 g

🥬

Błonnik

0,6 g

💪

Białko

0,5 g

Podobne przepisy