Żeberka w miodzie i pomidorach • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowane i pieczone w piekarniku żeberka - w ten sposób grillowym klimatem możesz cieszyć się przez cały rok!

Czas przygotowania
110 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŻEBERKA WKŁADAMY
do zimnej wody, dodajemy liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jedną łyżkę soli.
ZAGOTOWUJEMY I GOTUJEMY
ok. 20 MINUT.
WYJMUJEMY MIĘSO Z
wywaru, studzimy (wywar możemy wykorzystać np. DO ZUPY).
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ.
CEBULĘ KROIMY I
przesmażamy na rozgrzanym na patelni oleju, aż się zeszklą.
W SPOREJ MISCE
mieszamy miód, ketchup, ostudzone cebule i przyprawy.
DO MARYNATY WKŁADAMY
ostudzone żeberka i mieszamy tak, żeby każdy kawałek mięsa pokryć marynatą.
ZOSTAWIAMY W LODÓWCE
na minimum godzinę. PIEKARNIK NAGRZEWAMY DO: 180°C.
NASTĘPNIE WYJMUJEMY MIĘSO
na blaszkę i wstawiamy do piekarnika.
PIECZEMY, AŻ ŻEBERKA
się zarumienią, ok. 1,2-1,5 GODZINY.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
732,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
183,2 kcal
Tłuszcz
2,5 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
2,5 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
Śliwkowe serce z cynamonową nutą otoczone delikatnym ziemniaczanym ciastem: to muszą być knedle na słodko! Podane z polewą z migdałów zyskują na charakterze i smaku.

Smoothie z kiwi i miętą
Temperatura za oknem sprawia, że marzysz o orzeźwiającym napoju? Zmiksuj sobie smoothie z kiwi, limonki i mięty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Barszcz z uszkami
Nie ma Świąt bez barszczu! Zainspiruj się przepisem Elisabeth Dudy na barszcz z uszkami!

Babka czekoladowa
Babka, choć tradycyjnie kojarzona z okresami świątecznymi, coraz chętniej wypiekana jest na co dzień. Jej wilgotna konsystencja i intensywny smak czynią ją doskonałą bazą do różnych eksperymentów i modyfikacji. Jednym z pyszniejszych wariantów tego klasycznego wypieku jest wersja czekoladowa. Jak zrobić babkę czekoladową? Odkryj nasz przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Chleb z suszonymi wiśniami
Zobacz, jak przygotować chleb z idealnie chrupiącą skórką i środkiem pełnym suszonych wiśni i orzechów laskowych! To receptura samego Piotra Kucharskiego!

Faszerowana kalarepa
Kalarepa to nie tylko świetna przekąska na surowo. Faszerowana ryżem i warzywami to idealny przepis na letni obiad.