przepis-na-kobiete.pl

Pizza cztery pory roku • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Pizza cztery pory roku

Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 2 łyżki
mozzarella - 125 g
oliwki zielone - 4 szt.
pieczarka - 2 szt.
tuńczyk w oleju - 50 g
szynka gotowana - 25 g
ser gouda - 100 g
karczoch serce - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oregano suszone - 1 łyżeczka
passata pomidorowa - 150 g
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże suszone - 21 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 150 ml
mąka pszenna - 320 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Mąkę, oliwę z oliwek, sól i rozpuszczone drożdże zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.
3.KROIMY DODATKI:
Passatę pomidorową mocno doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Karczochy odsączamy i kroimy na pół. Oliwki i mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Szynkę kroimy w grube paski.
4.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Ciasto przekładamy na blat roboczy posypany mąką i ponownie krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy do wielkości blachy. Zwijamy luźno na wałek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwijamy i w razie potrzeby dociskamy opuszkami palców do narożników blachy.
5.UKŁADAMY DODATKI:
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem gouda i zaznaczamy 4 ćwiartki. Na jednym kawałku rozkładamy mozzarellę. Drugą ćwiartkę przykrywamy połową krążków cebuli, posypujemy kukurydzą i pieczarkami. Na trzecią kładziemy pozostałe krążki cebuli i krążki oliwek, rozkładamy na nich tuńczyka rozgniecionego widelcem. Na ostatniej ćwiartce układamy szynkę i połówki karczocha.
6.PIECZEMY PIZZĘ:
Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 12 minut, aż będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika na ćwiartkę z mozzarellą kładziemy listki bazylii. Całość kroimy na 4 ćwiartki, a następnie każdą z nich kroimy jeszcze raz na cztery części, aby każdy otrzymał po kawałku pizzy każdego rodzaju.
Pizza cztery pory roku

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE

Drożdże rozpuszczamy z cukrem w letniej wodzie i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.

2

WYRABIAMY CIASTO

Mąkę, oliwę z oliwek, sól i rozpuszczone drożdże zagniatamy na gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40-60 minut.

3

KROIMY DODATKI

Passatę pomidorową mocno doprawiamy oregano, solą, pieprzem i cukrem. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Karczochy odsączamy i kroimy na pół. Oliwki i mozzarellę odsączamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Szynkę kroimy w grube paski.

4

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Ciasto przekładamy na blat roboczy posypany mąką i ponownie krótko zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy do wielkości blachy. Zwijamy luźno na wałek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozwijamy i w razie potrzeby dociskamy opuszkami palców do narożników blachy.

5

UKŁADAMY DODATKI

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem gouda i zaznaczamy 4 ćwiartki. Na jednym kawałku rozkładamy mozzarellę. Drugą ćwiartkę przykrywamy połową krążków cebuli, posypujemy kukurydzą i pieczarkami. Na trzecią kładziemy pozostałe krążki cebuli i krążki oliwek, rozkładamy na nich tuńczyka rozgniecionego widelcem. Na ostatniej ćwiartce układamy szynkę i połówki karczocha.

6

PIECZEMY PIZZĘ

Pizzę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 12 minut, aż będzie chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika na ćwiartkę z mozzarellą kładziemy listki bazylii. Całość kroimy na 4 ćwiartki, a następnie każdą z nich kroimy jeszcze raz na cztery części, aby każdy otrzymał po kawałku pizzy każdego rodzaju.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2416,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22,4 g

🌾

Węglowodany

70,8 g

🥬

Błonnik

30,2 g

💪

Białko

30,2 g

Podobne przepisy