przepis-na-kobiete.pl

Koreczki ze schabem w boczku • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Koreczki ze schabem w boczku

Szukasz ciekawego i prostego pomysłu na danie z grilla? Wypróbuj przepis na pyszne koreczki schabowe!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
majeranek suszony - 1 łyżka
mięso wieprzowe schab - 360 g
śliwka suszona - 70 g
boczek wędzony w plastrach - 260 g
ocet winny - 5 ml
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 12 szt.
papryczka chili czerwona - 0,5 łyżeczki
świeży koperek - 12,5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.
2.MARYNUJEMY SCHAB:
Odcinamy białe błonki ze schabu i kroimy mięso na grube paski. Następnie wkładamy do marynaty (marynujemy jak najdłużej, najlepiej całą noc).
3.ROBIMY SZASZŁYKI:
Na schabie układamy suszoną śliwkę i zwijamy mięso. Następnie całość owijamy plastrem boczku. Gotowe kawałki nabijamy na patyki do szaszłyków (ok. 5 sztuk na jednym patyczku). Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony (pilnujemy, aby się nie przypaliły).
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Chili i koperek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chili, koperek, ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy.
Koreczki ze schabem w boczku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ

Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy.

2

MARYNUJEMY SCHAB

Odcinamy białe błonki ze schabu i kroimy mięso na grube paski. Następnie wkładamy do marynaty (marynujemy jak najdłużej, najlepiej całą noc).

3

ROBIMY SZASZŁYKI

Na schabie układamy suszoną śliwkę i zwijamy mięso. Następnie całość owijamy plastrem boczku. Gotowe kawałki nabijamy na patyki do szaszłyków (ok. 5 sztuk na jednym patyczku). Szaszłyki układamy na grillu i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony (pilnujemy, aby się nie przypaliły).

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Chili i koperek drobno siekamy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chili, koperek, ocet winny, sól i pieprz. Całość mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1487,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

371,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

17,1 g

🥬

Błonnik

32,5 g

💪

Białko

32,5 g

Podobne przepisy

Koreczki ze schabem w boczku - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl