przepis-na-kobiete.pl

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym • przepis • składniki • przygotowanie

Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym

Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 2 szt.
gęś udko - 2 szt.
liść laurowy - 3 szt.
cebula - 4 szt.
śliwka suszona - 35 g
wino białe - 250 ml
ząbek czosnku - 4 szt.
groszek cukrowy - 200 g
majeranek - 1 łyżka
masło - 100 g
miód - 3 łyżki
musztarda francuska - 3 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg) Przygotowanie Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części.
2.Z UDEK USUWAMY:
kość i związujemy mięso sznurkiem. W PODUDZIACH ZOSTAWIAMY: kość.
3.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
4.NA PATELNI SMAŻYMY:
cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 MIN. DO MISECZKI DODAJEMY: wino.
5.WINO MIESZAMY Z:
miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry.
6.DODAJEMY SOK Z:
jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny.
7.PRZYGOTOWANĄ MIESZANINĄ ZALEWAMY:
przesmażoną cebulę ze śliwkami.
8.DODAJEMY MAJERANEK, LIŚĆ:
laurowy i ziele angielskie.
9.PODSMAŻONE UDA GĘSIE:
przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone.
10.ZALEWAMY JE CEBULĄ:
z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C.
11.DOBRZE JEST PRZED:
wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia.
12.UPIECZONE, MIĘKKIE UDA:
wyjmujemy z naczynia.
13.SOS ODCEDZAMY OD:
cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji.
14.W MIARĘ POTRZEBY:
rozrzedzamy wodą.
15.SOS DOPRAWIAMY SOKIEM:
z cytryny i otartą skórką.
16.JAK PODAWAĆ CEBULE:
wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.
17.PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM:
na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.
Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg) Przygotowanie Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części.

2

Z UDEK USUWAMY

kość i związujemy mięso sznurkiem. W PODUDZIACH ZOSTAWIAMY: kość.

3

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.

4

NA PATELNI SMAŻYMY

cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 MIN. DO MISECZKI DODAJEMY: wino.

5

WINO MIESZAMY Z

miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry.

6

DODAJEMY SOK Z

jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny.

7

PRZYGOTOWANĄ MIESZANINĄ ZALEWAMY

przesmażoną cebulę ze śliwkami.

8

DODAJEMY MAJERANEK, LIŚĆ

laurowy i ziele angielskie.

9

PODSMAŻONE UDA GĘSIE

przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone.

10

ZALEWAMY JE CEBULĄ

z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C.

11

DOBRZE JEST PRZED

wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia.

12

UPIECZONE, MIĘKKIE UDA

wyjmujemy z naczynia.

13

SOS ODCEDZAMY OD

cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji.

14

W MIARĘ POTRZEBY

rozrzedzamy wodą.

15

SOS DOPRAWIAMY SOKIEM

z cytryny i otartą skórką.

16

JAK PODAWAĆ CEBULE

wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.

17

PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM

na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2248,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

562,1 kcal

🥑

Tłuszcz

31,2 g

🌾

Węglowodany

42,9 g

🥬

Błonnik

20,8 g

💪

Białko

20,8 g

Podobne przepisy