Duszone nogi gęsi w sosie miodowo-cebulowym • przepis • składniki • przygotowanie
Gęsina – dawniej powszechna na polskim stole, dziś nieco zapomniana. W Kuchni Lidla odkrywamy ją na nowo!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
rozgrzej piekarnik do temperatury 160°C (termoobieg) Przygotowanie Nogi z gęsi myjemy, osuszamy i oczyszczamy, każde udo kroimy na dwie części.
Z UDEK USUWAMY
kość i związujemy mięso sznurkiem. W PODUDZIACH ZOSTAWIAMY: kość.
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z każdej strony i obsmażamy na patelni na złoty kolor.
NA PATELNI SMAŻYMY
cebule pokrojone w piórka na złoty kolor, zmniejszamy ogień, dodajemy suszone śliwki przekrojone na pół, dusimy ok. 2-4 MIN. DO MISECZKI DODAJEMY: wino.
WINO MIESZAMY Z
miodem, musztardą i 3 ząbkami czosnku pokrojonymi w plastry.
DODAJEMY SOK Z
jednej cytryny i otartą skórkę z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANĄ MIESZANINĄ ZALEWAMY
przesmażoną cebulę ze śliwkami.
DODAJEMY MAJERANEK, LIŚĆ
laurowy i ziele angielskie.
PODSMAŻONE UDA GĘSIE
przekładamy do żaroodpornego naczynia tak, by były ciasno ułożone.
ZALEWAMY JE CEBULĄ
z przyprawami, przykrywamy i dusimy w piekarniku aż uda będą miękkie przez ok 2-2,5 godziny w temperaturze 160°C.
DOBRZE JEST PRZED
wstawieniem do piekarnika zagotować wszystkie składniki na palniku, zaoszczędzimy tym samym na czasie potrzebnym do rozgrzania naczynia.
UPIECZONE, MIĘKKIE UDA
wyjmujemy z naczynia.
SOS ODCEDZAMY OD
cebuli i redukujemy z dodatkiem zmrożonego masła do uzyskania konsystencji zawiesistej emulsji.
W MIARĘ POTRZEBY
rozrzedzamy wodą.
SOS DOPRAWIAMY SOKIEM
z cytryny i otartą skórką.
JAK PODAWAĆ CEBULE
wykładamy na talerz, na cebulę nakładamy uda i polewamy sosem.
PODAJEMY Z PRZESMAŻONYM
na oliwie w łupinie, rozgniecionym (lub pokrojonym w plastry) 1 ząbkiem czosnku oraz z groszkiem cukrowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2248,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
562,1 kcal
Tłuszcz
31,2 g
Węglowodany
42,9 g
Błonnik
20,8 g
Białko
20,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Trufelki migdałowe
Eleganckie trufle z czekoladą, likierem i kakao sprawdzą się na przyjęciach, ale też jako prezent dla bliskich.

Muffiny z nasionami konopi
Bardzo proste w przygotowaniu muffiny z dużą ilością wyjątkowych składników. Sprawdź, jak łatwo można przygotować pyszne słodycze z wartościowymi dodatkami!

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Wypróbuj nasz sposób na sandacza. Podaj go na sałatce z soczewicy i zachwyć swoich domowników.

Domowe ogórki małosolne
Klasyka przełomu wiosny i lata, której co roku koniecznie trzeba spróbować. Przygotuj najlepsze ogórki małosolne i ciesz się ich prawdziwie domowym smakiem!

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Dyniowe pancakes z karmelizowanymi bananami
Dyniowe, puszyste i idealne na słodką przekąskę – pancakes Pawła zasmakują łasuchom w każdym wieku. Podaj je na ciepło z karmelizowanymi bananami!

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!