przepis-na-kobiete.pl

Bezglutenowa tarta migdałowa • przepis • składniki • przygotowanie

Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Bezglutenowa tarta migdałowa

Proste ciasto bezglutenowe dla fanów kuchni w stylu hiszpańskim? Tarta migdałowa, zwana ciastem pielgrzyma, na pewno sprawdzi się w tej roli. Upiecz ją według przepisu Pawła.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

budyń waniliowy - 40 g
cukier kokosowy - 100 g
jajko - 4 szt.
limonka - 1 szt.
sok z limonki - 10 ml
cukier puder - 50 g
mięta świeża - 2 g
borówki - 50 g
masło - 15 g
mąka migdałowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA:
Białka ubijamy w naczyniu miksera, stopniowo dosypując cukier kokosowy. Gdy uzyskamy puszystą pianę, stopniowo dodajemy żółtka jaj i roztopione masło. Dodajemy skórkę startą z limonki.
2.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO BAZY CIASTA:
Mączkę migdałową łączymy w misce z budyniem i przesypujemy do bazy ciasta. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i mieszamy przez chwilę do połączenia się składników.
3.PIECZEMY TARTĘ:
Masę przelewamy w całości do formy na tartę, skropionej oliwą i oprószonej mączką migdałową. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C.
4.DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Upieczoną tartę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna, posypujemy ją cukrem pudrem przesianym przez sitko i dekorujemy świeżymi owocami.
Bezglutenowa tarta migdałowa

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA

Białka ubijamy w naczyniu miksera, stopniowo dosypując cukier kokosowy. Gdy uzyskamy puszystą pianę, stopniowo dodajemy żółtka jaj i roztopione masło. Dodajemy skórkę startą z limonki.

2

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI DO BAZY CIASTA

Mączkę migdałową łączymy w misce z budyniem i przesypujemy do bazy ciasta. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy sok wyciśnięty z limonki i mieszamy przez chwilę do połączenia się składników.

3

PIECZEMY TARTĘ

Masę przelewamy w całości do formy na tartę, skropionej oliwą i oprószonej mączką migdałową. Pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C.

4

DEKORUJEMY I PODAJEMY TARTĘ

Upieczoną tartę odstawiamy do wystygnięcia. Gdy będzie chłodna, posypujemy ją cukrem pudrem przesianym przez sitko i dekorujemy świeżymi owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2980,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,1 g

🌾

Węglowodany

27,3 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy