przepis-na-kobiete.pl

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy • przepis • składniki • przygotowanie

W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy

W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwki czarne - 30 g
cebula - 1 szt.
karczoch serce - 4 szt.
ząbek czosnku - 4 szt.
bazylia świeża - 12 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
przecier pomidorowy - 400 g
chorizo - 100 g
oregano suszone - 1 szczypta
mięso wieprzowe schab - 720 g
kalarepa - 4 szt.
bułka tarta - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 75 g
pieczarka - 250 g
natka pietruszki - 20 g
ser ementaler - 150 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Zapiekanka Zagotowujemy wodę.
2.WRZUCAMY ODROBINĘ SOLI:
oraz odrobinę masła.
3.KIEDY MASŁO SIĘ:
rozpuści wrzucamy kalarepę pokrojoną w talark (liście kalarepy pozostawiamy do późniejszego wykorzystania) i blanszujemy je ok. 5 MINUT.
4.PO ZBLANSZOWANIU KALAREPĘ:
wkładamy do naczynia z zimną wodą i wstawiamy naczynie pod bieżącą, zimną wodę.
5.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy odrobinę masła, wrzucamy pieczarki pokrojone w talarki, posypujemy je solą i smażymy ok. 5 MINUT.
6.DNO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
wykładamy warstwę talarków ze zblanszowanej kalarepy, posypujemy smażonymi pieczarkami, a następnie przekładamy pokrojonymi liśćmi kalarepy i drobno pokrojoną pietruszką.
7.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM:
pieprzem oraz solą.
8.POWTARZAMY TĘ CZYNNOŚĆ:
jeszcze 2 razy, tworząc trzy warstwy zapiekanki.
9.CAŁOŚĆ POLEWAMY ŚMIETANĄ:
i solimy, posypujemy bułką tartą, startym na tarce serem oraz małymi kawałkami masła.
10.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
pieca rozgrzanego do temperatury 180⁰ C (termoobieg) na 20 minut.
11.SCHAB PLASTERKI SCHABU:
delikatnie nacinamy nożem na brzegach i posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu oraz soli.
12.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
podgrzewamy oliwę, dodajemy kawałek masła.
13.NA PATELNIĘ WKŁADAMY:
plasterki schabu.
14.SMAŻYMY JE PRZEZ:
ok. 1,5 MINUTY Z: każdej strony.
15.ZDEJMUJEMY I ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
16.Z POŁÓWEK CZOSNKU:
usuwamy szczypiorek ze środka.
17.NA TĘ SAMĄ:
patelnię dodajemy czosnek pokrojony w talarki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz oliwkami pokrojonymi w talarki i smażymy na wolnym ogniu.
18.DO PODSMAŻONYCH WARZYW:
dodajemy chorizo pokrojone w cienkie paski.
19.CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA:
większym ogniu.
20.DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY:
oraz odrobinę oregano, pieprz i sól.
21.GOTUJEMY NA WOLNYM:
ogniu około 2 minuty.
22.NA PATELNIĘ DODAJEMY,:
wcześniej wysmażone plastry schabu oraz karczochy.
23.CAŁOŚĆ DUSIMY NA:
patelni ok. 2-3 MINUTY.
24.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
pokrojone w drobne paski liście bazylii.
25.
JAK PODAWAĆ?.
26.NA DUŻYM TALERZU:
układamy kawałki schabu, które polewamy sosem z patelni.
27.CAŁOŚĆ POSYPUJEMY PASKAMI:
z liści bazylii.
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Zapiekanka Zagotowujemy wodę.

2

WRZUCAMY ODROBINĘ SOLI

oraz odrobinę masła.

3

KIEDY MASŁO SIĘ

rozpuści wrzucamy kalarepę pokrojoną w talark (liście kalarepy pozostawiamy do późniejszego wykorzystania) i blanszujemy je ok. 5 MINUT.

4

PO ZBLANSZOWANIU KALAREPĘ

wkładamy do naczynia z zimną wodą i wstawiamy naczynie pod bieżącą, zimną wodę.

5

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy odrobinę masła, wrzucamy pieczarki pokrojone w talarki, posypujemy je solą i smażymy ok. 5 MINUT.

6

DNO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

wykładamy warstwę talarków ze zblanszowanej kalarepy, posypujemy smażonymi pieczarkami, a następnie przekładamy pokrojonymi liśćmi kalarepy i drobno pokrojoną pietruszką.

7

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONYM

pieprzem oraz solą.

8

POWTARZAMY TĘ CZYNNOŚĆ

jeszcze 2 razy, tworząc trzy warstwy zapiekanki.

9

CAŁOŚĆ POLEWAMY ŚMIETANĄ

i solimy, posypujemy bułką tartą, startym na tarce serem oraz małymi kawałkami masła.

10

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

pieca rozgrzanego do temperatury 180⁰ C (termoobieg) na 20 minut.

11

SCHAB PLASTERKI SCHABU

delikatnie nacinamy nożem na brzegach i posypujemy z obu stron odrobiną pieprzu oraz soli.

12

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

podgrzewamy oliwę, dodajemy kawałek masła.

13

NA PATELNIĘ WKŁADAMY

plasterki schabu.

14

SMAŻYMY JE PRZEZ

ok. 1,5 MINUTY Z: każdej strony.

15

ZDEJMUJEMY I ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

16

Z POŁÓWEK CZOSNKU

usuwamy szczypiorek ze środka.

17

NA TĘ SAMĄ

patelnię dodajemy czosnek pokrojony w talarki z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz oliwkami pokrojonymi w talarki i smażymy na wolnym ogniu.

18

DO PODSMAŻONYCH WARZYW

dodajemy chorizo pokrojone w cienkie paski.

19

CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA

większym ogniu.

20

DODAJEMY PRZECIER POMIDOROWY

oraz odrobinę oregano, pieprz i sól.

21

GOTUJEMY NA WOLNYM

ogniu około 2 minuty.

22

NA PATELNIĘ DODAJEMY,

wcześniej wysmażone plastry schabu oraz karczochy.

23

CAŁOŚĆ DUSIMY NA

patelni ok. 2-3 MINUTY.

24

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

pokrojone w drobne paski liście bazylii.

25

JAK PODAWAĆ?.

26

NA DUŻYM TALERZU

układamy kawałki schabu, które polewamy sosem z patelni.

27

CAŁOŚĆ POSYPUJEMY PASKAMI

z liści bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4619,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1154,8 kcal

🥑

Tłuszcz

74,9 g

🌾

Węglowodany

58,7 g

🥬

Błonnik

68,3 g

💪

Białko

68,3 g

Podobne przepisy

Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl