Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli • przepis • składniki • przygotowanie
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DYNIĘ
Umytą dynię pozbawiamy końcówek i kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę dyni kroimy na cieńsze plastry, skrapiamy oliwą, oprószamy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Oliwę delikatnie rozgrzewamy w rondelku. Dodajemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Blanszujemy (tak, by czosnek nie zmienił koloru) i dodajemy zmiażdżone pistacje oraz curry. Mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
PODAJEMY DANIE
Sos z pomidorkami rozprowadzamy na talerzach. Na warstwie sosu układamy upieczone kawałki dyni. Z wierzchu posypujemy zmiażdżonymi pistacjami i papryczką chili pokrojoną w cienkie paski. Na kawałkach upieczonej dyni układamy porcje pesto z rukoli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2002,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
500,6 kcal
Tłuszcz
35,5 g
Węglowodany
36,8 g
Błonnik
17,8 g
Białko
17,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z ogórków z kurczakiem
Szukasz przepisu na sałatkę, którą przygotujesz w oka mgnieniu? Koniecznie wypróbuję tę!

Zupa krem z rabarbaru i truskawek
Sezonowa i lekka zupa, która obudzi ciepłe wspomnienia obiadów mam i babć? Przygotuj krem z rabarbaru i truskawek – świetnie smakuje na ciepło i jako chłodnik.

Curry z tofu, quinoa i jarmużem
Zachwyć się wegetariańskim curry z quinoa, jarmużem i jabłkami, z dodatkiem smażonego tofu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rurki z kremem z ciasta francuskiego
Masz ochotę na rurki z kremem? Nie biegnij do cukierni – zrób je sam! To bardzo proste! Domowe rurki z kremem według Pawła Małeckiego są przepyszne!

Kartacze z mięsem
Poznaj klasyczny przepis z rodzinnego domu Karola Okrasy! Przygotuj kartacze z mięsem wieprzowym i podprażoną cebulką.

Sylwestrowe „lane” chrusty
Tradycyjny polski przysmak w ciekawym wydaniu. Złociste chrusty o fantazyjnych kształtach to świetny pomysł na przyjęcie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Azjatyckie pączki z mango i kokosem
Wypróbuj przepis na niezwykłe w smaku pączki z mango i kokosem, inspirowane orientalną Azją!

Kruche ciastka kakaowo-migdałowe
Łatwe w przygotowaniu ciasteczka z migdałami, które upieczesz w kilka chwil. Ich mocno kakaowy smak urzekł już wielu!

Lizaki z ksylitolu
Poznaj przepis Pawła na szybkie lizaki z ksylitolu i konfitury!