przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie klopsy warzywne • przepis • składniki • przygotowanie

Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Wegańskie klopsy warzywne

Udany początek dobrej tortilli, dania z makaronem czy zupy zaczyna się od przygotowania tych wegańskich klopsów warzywnych. Spróbuj i jedz je tak, jak lubisz!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bułka tarta - 150 g
cebula - 1 szt.
ciecierzyca konserwowa - 180 g
ząbek czosnku - 2 szt.
musztarda dijon - 1 łyżeczka
nasiona słonecznika - 180 g
oregano suszone - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
płatki owsiane - 5 łyżek
seler - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżki
sól - 1 łyżeczka
buraki gotowane - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY SKŁADNIKI:
Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.
2.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
3.PIECZEMY KLOPSY:
Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wegańskie klopsy warzywne

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY SKŁADNIKI

Słonecznik zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Kiedy woda zostanie wchłonięta, odsączamy go na sitku i przekładamy do naczynia blendera.

2

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Seler ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do masy razem z sosem sojowym i musztardą. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3

PIECZEMY KLOPSY

Kratkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej klopsy i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2230,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

446,1 kcal

🥑

Tłuszcz

21,9 g

🌾

Węglowodany

50,6 g

🥬

Błonnik

16,4 g

💪

Białko

16,4 g

Podobne przepisy