przepis-na-kobiete.pl

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli

Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola biała z puszki - 300 g
mozzarella - 180 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pomidorki koktajlowe - 500 g
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 50 ml
polędwica wieprzowa - 600 g
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY POLĘDWICĘ:
Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.
2.ZAPIEKAMY MIĘSO:
Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.
Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY POLĘDWICĘ

Polędwicę myjemy, osuszamy, w razie konieczności usuwamy ścięgna. Kroimy na 8 równych medalionów. Igły rozmarynu obrywamy i drobno siekamy. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Mocno podsmażamy na połowie oleju z obu stron przez 5 minut. Mozzarellę kroimy na 8 plastrów.

2

ZAPIEKAMY MIĘSO

Medaliony umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na każdym układamy 1 plasterek mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 15–18 minut.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki. Cebulę i czosnek siekamy i dodajemy z pozostałym olejem do tłuszczu pozostałego po smażeniu polędwicy i podsmażamy aż do zeszklenia. Dorzucamy fasolę, smażymy przez 1 minutę. Dodajemy wino i pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 2–3 minuty bez przykrycia. Listki bazylii obrywamy, kroimy w paski i dodajemy przed podaniem. Podajemy razem z polędwicą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1992,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

498,1 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

26,9 g

🥬

Błonnik

48,2 g

💪

Białko

48,2 g

Podobne przepisy