Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat śledzika, czyli sałatka z ziemniakami i cykorią. Całość podkreślona smakiem miodowo-jogurtowego sosu.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
NAMOCZ: śledzie w niewielkiej ilości mleka przez całą noc.
PRZYGOTOWANIE
SOS JOGURTOWO-MIODOWY: Do miski wrzucamy żółtko, 1 czubatą łyżeczkę musztardy, sól i pieprz. MIESZAMY.
DODAJEMY NIEWIELKĄ ILOŚĆ
oleju słonecznikowego, cały czas mieszając.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
chrzanu i 1 łyżeczkę miodu, całość mieszamy.
DODAJEMY JOGURT BIO
i wciąż mieszamy.
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do sosu. MIESZAMY.
SAŁATKA RZODKIEWKI MYJEMY
i kroimy w talarki, jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.
RZEPĘ OBIERAMY I
kroimy w talarki, następnie w ćwiartki.
PAPRYKĘ MYJEMY, POZBAWIAMY
gniazd nasiennych i kroimy w drobną kosteczkę.
WARZYWA I JABŁKA
łączymy z pokrojonymi orzechami włoskimi (niewielką część orzechów pozostawiamy do dekoracji).
1/2 PĘCZKA KOPRU
siekamy i dodajemy do reszty składników (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji), następnie dodajemy ugotowane ziemniaki (za pomocą noża nadajemy obranym ziemniakom kształt jaja, gotujemy al dente, następnie kroimy na pół).
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
zalewamy częścią sosu.
ŚLEDZIE WYCIĄGAMY Z
mleka, płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy.
KROIMY JE NA
ukos, na kawałki o długości około 2-3 cm.
Z CYKORII WYCINAMY
pień (pnia nie używamy), kroimy wzdłuż. RUKOLE ŁĄCZYMY Z: cykorią.
JAK PODAWAĆ NA
rukoli układamy kawałki śledzi, które polewamy sosem.
NASTĘPNIE WYKŁADAMY NA
nie część sałatki i kolejną warstwę śledzi, kolejno – resztę sałatki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY LIŚCMI
kopru i orzechami włoskimi.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2656,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,0 kcal
Tłuszcz
31,4 g
Węglowodany
60,0 g
Błonnik
38,6 g
Białko
38,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynata grillowa do mięsa drobiowego
Smakowity sposób na mięso z grilla? Marynowanie! Wypróbuj nasz przepis na pyszną jogurtową marynatę i dodaj smaku swoim potrawom.

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!

Minipizze z fetą i oliwkami
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!

Frittata z cukinią i szpinakiem
Niech Twój dzień zacznie się pożywnie: od jajecznej frittaty pełnej warzyw podanej ze świeżą sałatką! Przygotuj pyszne i wartościowe śniadanie, wykorzystując przepis Karola.

Torcik à la burrito
Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.

Tarta czekoladowo-kawowa z jagodami
Słodka tarta bez pieczenia? To możliwe! Zobacz, jak ją przygotować!