Ciastka owsiane z bananem • przepis • składniki • przygotowanie
Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę oraz cynamon i wszystko ze sobą mieszamy.
UBIJAMY BIAŁKA
Rozbijamy jajka — żółtka wbijamy do kubka, a białka do czystej miski. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Do miski z płatkami dodajemy żółtka, masło, miód, rodzynki i na końcu banany. Rozgniatamy banana widelcem na papkę i mieszamy całość.
DODAJEMY BIAŁKA
Do miski z wszystkimi składnikami dodajemy białko i delikatnie wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy.
FORMUJEMY CIASTECZKA
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe ciasteczka, zostawiając przerwę pomiędzy nimi.
PIECZEMY CIASTECZKA
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ciastka zrobią się lekko rumiane. Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i czekamy, aż ostygną. Przekładamy ciasteczka na talerz – są gotowe do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2406 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
401 kcal
Tłuszcz
11 g
Węglowodany
72,2 g
Błonnik
5,2 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dżem brzoskwiniowy z wanilią i cynamonem
Idealny dodatek do ciast, deserów i pieczywa. Przechowywany w domowej spiżarni przypomni o ciepłych, słonecznych dniach.

Zakwas na żurek
Niech ta Wielkanoc będzie pełna tradycyjnych smaków! Przygotuj zakwas według przepisu Karola i wykorzystaj go jako bazę pysznego żurku!

Pierś z kurczaka w orzechach, z sosem balsamicznym i sałatka z buraczków
Mięso w chrupiącej panierce podane w towarzystwie warzyw. Wywodzące się z Włoch lekkie danie, które może zrobić każdy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krupnik na wołowinie
Przygotuj doskonały krupnik, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Gotowany na kościach wołowych z dodatkiem ziemniaków i natki pietruszki.

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!

Pasta z bakłażana à la baba ghanoush
Gdy pojawia się na stole, zachęca do przekąszania! Sylwestrowa pasta z bakłażana à la baba ghanoush idealnie nadaje się do tego, by połączyć ją z czymś chrupiącym, na przykład z kawałkami podpieczonej tortilli.