przepis-na-kobiete.pl

Ciastka owsiane z bananem • przepis • składniki • przygotowanie

Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!

Ciastka owsiane z bananem

Owsiane ciasteczka z bananem smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich przekąsek. Są nie tylko łatwe do przygotowania, ale także pełne sycących składników, dzięki czemu stanowią idealny wybór na szybkie śniadanie czy popołudniową przekąskę. Odkryjcie, jak prosto można stworzyć pyszne i pożywne ciasteczka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
płatki owsiane - 225 g
rodzynki - 150 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 80 g
masło - 45 g
miód - 1,5 łyżeczki
cynamon - 1 płaska łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę oraz cynamon i wszystko ze sobą mieszamy.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Rozbijamy jajka — żółtka wbijamy do kubka, a białka do czystej miski. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do miski z płatkami dodajemy żółtka, masło, miód, rodzynki i na końcu banany. Rozgniatamy banana widelcem na papkę i mieszamy całość.
4.DODAJEMY BIAŁKA:
Do miski z wszystkimi składnikami dodajemy białko i delikatnie wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy.
5.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe ciasteczka, zostawiając przerwę pomiędzy nimi.
6.PIECZEMY CIASTECZKA:
Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ciastka zrobią się lekko rumiane. Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i czekamy, aż ostygną. Przekładamy ciasteczka na talerz – są gotowe do jedzenia!
Ciastka owsiane z bananem

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SYPKIE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę oraz cynamon i wszystko ze sobą mieszamy.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Rozbijamy jajka — żółtka wbijamy do kubka, a białka do czystej miski. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do miski z płatkami dodajemy żółtka, masło, miód, rodzynki i na końcu banany. Rozgniatamy banana widelcem na papkę i mieszamy całość.

4

DODAJEMY BIAŁKA

Do miski z wszystkimi składnikami dodajemy białko i delikatnie wszystko mieszamy, aż do uzyskania gęstej masy.

5

FORMUJEMY CIASTECZKA

Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Z masy formujemy okrągłe ciasteczka, zostawiając przerwę pomiędzy nimi.

6

PIECZEMY CIASTECZKA

Wsuwamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż ciastka zrobią się lekko rumiane. Po upieczeniu wyciągamy blachę z pieca i czekamy, aż ostygną. Przekładamy ciasteczka na talerz – są gotowe do jedzenia!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2406 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

401 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

72,2 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

8,4 g

Podobne przepisy