przepis-na-kobiete.pl

Lunchbox dla dzieci • przepis • składniki • przygotowanie

Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Lunchbox dla dzieci

Po pierwsze: pożywne, po drugie: pyszne! Właśnie takie śniadanie przygotujecie z przepisem Karola na owsiankę i zapiekankę do dziecięcego lunchboxa.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

banan - 2 szt.
borówki - 50 g
czekolada mleczna - 100 g
jeżyna - 65 g
jogurt naturalny - 3 łyżki
malina - 70 g
mięta świeża - 2 g
miód - 1,5 łyżki
płatki owsiane - 165 g
sok z limonki - 10 ml
winogrona jasne - 70 g
ekspandowana kasza jaglana - 50 g
jajko - 3 szt.
masło - 200 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
grana padano - 100 g
szynka gotowana - 100 g
płatki kukurydziane - 200 g
limonka - 0,5 szt.
ciecierzyca konserwowa - 100 g
mąka pszenna - 20 g
ser ricotta - 100 g
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
ogórek - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ:
Ugotowane na wodzie, przestudzone płatki owsiane łączymy w misce z jogurtem naturalnym i miodem. Dodajemy sok i skórkę startą z limonki, posiekaną miętę, pokruszoną czekoladę oraz owoce. Mieszamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.
3.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.
Lunchbox dla dzieci

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWSIANKĘ

Ugotowane na wodzie, przestudzone płatki owsiane łączymy w misce z jogurtem naturalnym i miodem. Dodajemy sok i skórkę startą z limonki, posiekaną miętę, pokruszoną czekoladę oraz owoce. Mieszamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Ciecierzycę blendujemy w misce z miękkim masłem. Jajka dodajemy partiami i blendujemy masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ser grana padano, ser ricotta i ponownie blendujemy, stopniowo dodając płatki kukurydziane.

3

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Masę zapiekanki przekładamy do tortownicy wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Delikatnie uklepujemy, zachowując niejednorodną powierzchnię ciasta i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Warzywa kroimy w słupki i umieszczamy w pojemniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5483,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

913,9 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

101,6 g

🥬

Błonnik

9,7 g

💪

Białko

25,5 g

Podobne przepisy