przepis-na-kobiete.pl

Makowe ślimaczki • przepis • składniki • przygotowanie

Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!

Makowe ślimaczki

Tym razem Paweł w swojej cukierni zwija pyszne ślimaczki. Jest słodko i makowo!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 30 g
drożdże świeże - 25 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
mąka pszenna tortowa - 320 g
mleko 3,2% - 125 ml
sól - 1 szczypta
cukier trzcinowy - 30 g
jajko - 1 szt.
mak - 200 g
masło - 50 g
miód - 50 g
mleko - 200 ml
orzech włoski - 40 g
pestki dyni - 30 g
rodzynki - 100 g
woda - 2 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do zagłębienia, które zrobiliśmy w mące. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtko ubite z pozostałą ilością cukru i wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy. Powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie wałkujemy, formując prostokąt o grubości ok. 5 mm.
3.ZAPARZAMY MAK:
Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.
4.WYRABIAMY MASĘ MAKOWĄ:
Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz uprażone i posiekane pestki dyni i orzechy włoskie. Na końcu dodajemy rodzynki namoczone w śliwowicy – wszystko razem mieszamy.
5.MROZIMY CIASTO Z MAKIEM:
Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i zwijamy w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę.
6.PIECZEMY ŚLIMACZKI:
Przymrożone ciasto kroimy ostrym nożem na 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Na koniec smarujemy ślimaczki białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 14 minut.
Makowe ślimaczki

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do zagłębienia, które zrobiliśmy w mące. Delikatnie mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2

WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy sól, żółtko ubite z pozostałą ilością cukru i wyrabiamy ciasto. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż zacznie odklejać się od rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy. Powinno ono podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagniatamy, a następnie wałkujemy, formując prostokąt o grubości ok. 5 mm.

3

ZAPARZAMY MAK

Wodę z mlekiem zagotowujemy, wsypujemy mak, ponownie doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy na ok. pół godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie do całkowitego odcieknięcia wody.

4

WYRABIAMY MASĘ MAKOWĄ

Następnie do maku dodajemy cukier trzcinowy, miód, jajko, roztopione masło oraz uprażone i posiekane pestki dyni i orzechy włoskie. Na końcu dodajemy rodzynki namoczone w śliwowicy – wszystko razem mieszamy.

5

MROZIMY CIASTO Z MAKIEM

Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście drożdżowym i zwijamy w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do zamrażalnika na 1 godzinę.

6

PIECZEMY ŚLIMACZKI

Przymrożone ciasto kroimy ostrym nożem na 1-centymetrowe plastry, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40-50 minut. Na koniec smarujemy ślimaczki białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C (termoobieg) lub 190°C (bez termoobiegu) na ok. 14 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4260 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

177,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,6 g

🌾

Węglowodany

21,6 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Makowe ślimaczki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl