przepis-na-kobiete.pl

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką • przepis • składniki • przygotowanie

Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka czerwona - 3 szt.
liść laurowy - 3 szt.
cebula - 3 szt.
pieprz biały - 1 szczypta
mięso gulaszowe wieprzowe - 1 kg
kminek cały - 10 g
masło - 20 g
mąka pszenna - 50 g
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 5 g
papryka mielona słodka - 5 g
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 20 g
ziemniak - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLASZKĘ PAPIER:
pergaminowy piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C Przygotowanie 3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.
2.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA,:
pieczemy około 25 min.( aż zacznie pękać na niej skórka).
3.NASTĘPNIE PAPRYKĘ WYJMUJEMY:
z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.
4.KMINEK ROZCIERAMY W:
moździerzu.
5.MIĘSO PRZEKŁADAMY DO:
naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. MIESZAMY.
6.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy.
7.KAWAŁKI MIĘSA MUSZĄ:
być dość dobrze przesmażone.
8.PRZEKŁADAMY JE DO:
garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy. CEBULE KROIMY W: kostkę. CZOSNEK DROBNO: siekamy.
9.NA PATELNIĘ, NA:
której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy.
10.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
11.DO CEBULI I:
czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
12.NA PATELNIĘ PONOWNIE:
dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy.
13.IMBIR KROIMY NA:
plasterki i dodajemy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.
14.PRZERZUCAMY MIĘSO Z:
garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki.
15.CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO:
garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy.
16.GOTUJEMY DO MOMENTU,:
aż mięso będzie miękkie.
17.OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY:
w kostkę, przekładamy do miseczki.
18.PAPRYKĘ ODWIJAMY Z:
folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
19.KIEDY MIĘSO BĘDZIE:
miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. ZIEMNIAKI GOTUJEMY DO: miękkości.
20.NA PATELNI ROBIMY:
zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy.
21.ZASMAŻKĘ DODAJEMY MAŁYMI:
partiami do gulaszu i mieszamy.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLASZKĘ PAPIER

pergaminowy piekarnik rozgrzej do temperatury 190°C Przygotowanie 3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym.

2

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA,

pieczemy około 25 min.( aż zacznie pękać na niej skórka).

3

NASTĘPNIE PAPRYKĘ WYJMUJEMY

z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.

4

KMINEK ROZCIERAMY W

moździerzu.

5

MIĘSO PRZEKŁADAMY DO

naczynia, dodajemy sól, kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. MIESZAMY.

6

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy.

7

KAWAŁKI MIĘSA MUSZĄ

być dość dobrze przesmażone.

8

PRZEKŁADAMY JE DO

garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy. CEBULE KROIMY W: kostkę. CZOSNEK DROBNO: siekamy.

9

NA PATELNIĘ, NA

której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

11

DO CEBULI I

czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.

12

NA PATELNIĘ PONOWNIE

dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy.

13

IMBIR KROIMY NA

plasterki i dodajemy na patelnię razem z 3 listkami laurowymi.

14

PRZERZUCAMY MIĘSO Z

garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki.

15

CAŁOŚĆ PRZEKŁADAMY DO

garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy.

16

GOTUJEMY DO MOMENTU,

aż mięso będzie miękkie.

17

OBRANE ZIEMNIAKI KROIMY

w kostkę, przekładamy do miseczki.

18

PAPRYKĘ ODWIJAMY Z

folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.

19

KIEDY MIĘSO BĘDZIE

miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. ZIEMNIAKI GOTUJEMY DO: miękkości.

20

NA PATELNI ROBIMY

zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy.

21

ZASMAŻKĘ DODAJEMY MAŁYMI

partiami do gulaszu i mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1256,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

314,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10,5 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

7,4 g

Podobne przepisy

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl