przepis-na-kobiete.pl

Mozzarella sticks - mozarella panierowana • przepis • składniki • przygotowanie

Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Mozzarella sticks - mozarella panierowana

Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kasza kukurydziana - 100 g
mąka pszenna - 100 g
jajko - 2 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
woda - 300 ml
mozzarella - 500 g
olej słonecznikowy - 6 łyżek
bułka tarta - 70 g
pomidor suszony - 80 g
natka pietruszki - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOUJEMY CIASTO DO PANIEROWANIA:
Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.
3.PANIERUJEMY MOZZARELLĘ:
Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca.
4.SMAŻYMY MOZZARELLĘ:
Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.
Mozzarella sticks - mozarella panierowana

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOUJEMY CIASTO DO PANIEROWANIA

Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.

3

PANIERUJEMY MOZZARELLĘ

Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca.

4

SMAŻYMY MOZZARELLĘ

Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3455,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

691,1 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

50,5 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

32,8 g

Podobne przepisy