przepis-na-kobiete.pl

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami

Kaszubski pomysł na obiad? Gęś z kluskami kładzionymi oraz słodko-kwaśną kapustą!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
kapusta czerwona - 400 g
ocet jabłkowy - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
goździki - 6 szt.
majeranek - 1 łyżka
masło klarowane - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
olej - 1 łyżka
śliwka suszona - 200 g
wino białe - 125 ml
gęś udko - 2 szt.
jabłko czerwone - 2 szt.
jajko - 1 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 20 ml
mąka pszenna - 85 g

Instrukcje przygotowania

1.GOŹDZIKI DOKŁADNIE ROZDRABNIAMY W:
moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.
2.JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD:
nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3.DO GARNKA Z OWOCAMI:
wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.
Gęsie uda duszone ze śliwkami i jabłkami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOŹDZIKI DOKŁADNIE ROZDRABNIAMY W

moździerzu. Uda myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą, pieprzem oraz goździkami. Mięso równomiernie smarujemy miodem, posypujemy majerankiem i odstawiamy na 15 minut.

2

JABŁKA OBIERAMY, POZBAWIAMY GNIAZD

nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Na patelni z mocno rozgrzanym olejem obsmażamy z dwóch stron zamarynowane mięso. W naczyniu żaroodpornym rozpuszczamy masło, dodajemy śliwki oraz jabłka. Dusimy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

3

DO GARNKA Z OWOCAMI

wkładamy uda, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy. Zmniejszamy ogień. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Co 15 minut delikatnie mieszamy i podlewamy na przemian wodą oraz winem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4020,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

670,1 kcal

🥑

Tłuszcz

39,9 g

🌾

Węglowodany

55,9 g

🥬

Błonnik

20,6 g

💪

Białko

20,6 g

Podobne przepisy