przepis-na-kobiete.pl

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym

Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
karp filet - 500 g
kasza jęczmienna - 100 g
pieprz biały - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
morele suszone - 50 g
śliwka suszona - 50 g
żurawina suszona - 50 g
kolendra świeża - 22 g
wino czerwone - 250 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 3 łyżeczki
miód - 2 łyżeczki
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
powidła śliwkowe - 2 łyżeczki
przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 25 ml
śmietana 18% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
2.ODCEDŹ I ODSTAW:
do przestudezenia.
3.KLOPSIKI MIĘSO KARPIA:
pozbawione skóry i ości mielimy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki i suszone morele pokrojone w drobną kostkę oraz suszone żurawiny, doprawiamy mielonym, białym pieprzem i niewielką ilością soli.
4.DODAJEMY UGOTOWANĄ, OSTUDZONĄ:
kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo.
5.OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ:
do farszu świeżą kolendrę.
6.WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE:
mieszamy za pomocą rąk.
7.Z WYROBIONEJ MASY:
formujemy małe klopsiki.
8.KLOPSIKI SMAŻYMY Z:
obu stron na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru.
9.SMAŻYMY JE NA:
małym ogniu tak, żeby w środku były jeszcze surowe. PRZYSMAŻONE KLOPSIKI PRZEKŁADAMY: na talerz.
10.PRZED PODANIEM WKŁADAMY:
je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.
11.SOS 1 ZĄBEK:
czosnku kroimy w plasterki smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki.
12.KIEDY CZOSNEK SIĘ:
zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM: winem.
13.DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ:
powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny.
14.
SOS REDUKUJEMY.
15.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy.
16.DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ:
masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej.
17.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
w dalszym ciągu redukujemy sos.
18.GOTOWY SOS WYKŁADAMY:
na talerz, na sosie układamy klopsiki z karpia. DEKORUJEMY LISTKAMI: kolendry.
Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Kaszę jęczmienną ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

2

ODCEDŹ I ODSTAW

do przestudezenia.

3

KLOPSIKI MIĘSO KARPIA

pozbawione skóry i ości mielimy, a następnie przekładamy do miski, dodajemy suszone śliwki i suszone morele pokrojone w drobną kostkę oraz suszone żurawiny, doprawiamy mielonym, białym pieprzem i niewielką ilością soli.

4

DODAJEMY UGOTOWANĄ, OSTUDZONĄ

kaszę jęczmienną oraz 1 drobno posiekany ząbek czosnku i 1 jajo.

5

OPCJONALNIE MOŻEMY DODAĆ

do farszu świeżą kolendrę.

6

WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE

mieszamy za pomocą rąk.

7

Z WYROBIONEJ MASY

formujemy małe klopsiki.

8

KLOPSIKI SMAŻYMY Z

obu stron na niewielkiej ilości oleju do uzyskania złotego koloru.

9

SMAŻYMY JE NA

małym ogniu tak, żeby w środku były jeszcze surowe. PRZYSMAŻONE KLOPSIKI PRZEKŁADAMY: na talerz.

10

PRZED PODANIEM WKŁADAMY

je do rozgrzanego do 180°C (termoobieg) piekarnika, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 5 minut.

11

SOS 1 ZĄBEK

czosnku kroimy w plasterki smażymy na patelni, na której smażyliśmy klopsiki.

12

KIEDY CZOSNEK SIĘ

zeszkli, dodajemy 1 łyżeczkę miodu, 2-3 szczypty przyprawy piernikowej, 1 łyżeczkę masła, skórkę z 1/2 cytryny. CAŁOŚĆ ZALEWAMY CZERWONYM: winem.

13

DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ

powideł śliwkowych oraz sok z 1/2 cytryny.

14

SOS REDUKUJEMY.

15

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

dodajemy kwaśną śmietanę, mieszamy.

16

DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ

masła, 1 łyżeczkę miodu, 1 łyżeczkę powideł oraz szczyptę przyprawy piernikowej.

17

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

w dalszym ciągu redukujemy sos.

18

GOTOWY SOS WYKŁADAMY

na talerz, na sosie układamy klopsiki z karpia. DEKORUJEMY LISTKAMI: kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2275,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

568,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

53,7 g

🥬

Błonnik

34,1 g

💪

Białko

34,1 g

Podobne przepisy