przepis-na-kobiete.pl

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej • przepis • składniki • przygotowanie

Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej

Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Czas przygotowania
130 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 595 g
ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól morska - 1 szczypta
syrop klonowy - 80 g
cukier kokosowy - 220 g
mus jabłkowy - 180 ml
sok z buraka - 3 łyżki
cytryna - 1 szt.
kasza jaglana - 190 g
wiórki kokosowe - 30 g
ksylitol - 5 łyżek
napój migdałowy - 500 ml
cukier puder - 1 łyżeczka
malina - 250 g
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR:
Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.
2.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.
3.ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA:
Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.
5.GOTUJEMY KASZĘ:
Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
6.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
7.SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT:
Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.
Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej

Czas przygotowania

130 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROŚLINNY KEFIR

Napój roślinny łączymy w misce z octem jabłkowym. Mieszamy i odstawiamy na ok. 5 minut, aż powstanie roślinny kefir.

2

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy przez sitko do osobnej, dużej miski. Mieszamy.

3

ŁĄCZYMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do kefiru roślinnego dodajemy mus jabłkowy, oliwę z oliwek, syrop klonowy i sok z buraka lub barwnik spożywczy. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych składników. Mieszamy i wyrabiamy całość na gładkie, jednolite ciasto.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przelewamy do tortownicy wysmarowanej oliwą lub masłem. Pieczemy ok. 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Pod koniec pieczenia za pomocą wykałaczki sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł – jeśli wykałaczka będzie sucha i czysta, możemy wyłączyć piekarnik.

5

GOTUJEMY KASZĘ

Surową kaszę prażymy chwilę w rondelku, aż się zarumieni i zacznie wydawać lekko orzechowy zapach. Uważamy, by nie przypalić kaszy. Podprażoną kaszę zalewamy napojem roślinnym (np. kokosowym). Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.

6

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Ugotowaną kaszę przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, wyciśnięty z niej sok, ksylitol i wiórki kokosowe. Miksujemy na gładki, jednolity krem. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, dodajemy odrobinę napoju roślinnego i ponownie miksujemy całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji.

7

SKŁADAMY I DEKORUJEMY TORT

Wystudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeśli wierzchni blat biszkoptu jest nierówny, wyrównujemy go, odcinając cienką warstwę ciasta. Blaty przekładamy wystudzonym kremem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5549,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

693,7 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

127,7 g

🥬

Błonnik

12,3 g

💪

Białko

12,3 g

Podobne przepisy