przepis-na-kobiete.pl

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie

Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami

Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

kaczka pierś - 4 szt.
morele suszone - 16 szt.
śliwka suszona - 110 g
figi suszone - 8 szt.
marchew - 2 szt.
rzepa majowa - 1 szt.
cebula - 1 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
tymianek świeży - 20 g
kasza pęczak - 200 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
cukier - 80 g
cynamon - 1 szczypta
masło - 80 g
ocet winny, biały - 3 łyżki
sok z pomarańczy - 250 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do 200 stopni C (termoobieg).
2.PRZYGOTUJ SZNUREK I:
naczynie żaroodporne.
3.PIERSI KACZKI PIERSI:
kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia).
4.SKÓRĘ KACZKI NACINAMY:
delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym.
5.KACZKĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,:
solą i posiekanym tymiankiem.
6.FARSZ FIGI, MORELE,:
śliwki suszone siekamy. MIESZAMY.
7.BIERZEMY JEDNĄ PIERŚ:
kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki.
8.CAŁOŚĆ ZWIĄZUJEMY RAZEM:
sznurkiem, bardzo szczelnie.
9.TAK SAMO ROBIMY:
z kolejną parą piersi.
10.CAŁOŚĆ WKŁADAMY W:
naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
11.PĘCZAK DO GARNKA:
nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki).
12.ZA POMOCĄ SZCZYPIEC:
wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą.
13.CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY, DODAJEMY:
600 ml wody i solimy oraz pieprzymy.
14.ODSTAWIAMY PĘCZAK NA:
mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.
15.DO CZYSTEGO GARNKA:
nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy.
16.NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU:
podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę.
17.
CAŁOŚĆ SOLIMY.
18.DO WARZYW DODAJEMY:
łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji.
19.DO PĘCZAKU DODAJEMY:
podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. MIESZAMY.
20.CAŁOŚĆ DUSIMY NA:
małym ogniu pod przykryciem.
21.SOS DO RONDLA:
dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu.
22.DO SOSU DODAJEMY:
80 g masła, które rozpuszczamy w sosie.
23.
SOS REDUKUJEMY.
24.DO SMAKU DODAJEMY:
sól i pieprz.
25.JAK PODAWAĆ SOS:
przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki.
26.DEKORUJEMY ŚWIEŻYM:
tymiankiem.
Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do 200 stopni C (termoobieg).

2

PRZYGOTUJ SZNUREK I

naczynie żaroodporne.

3

PIERSI KACZKI PIERSI

kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia).

4

SKÓRĘ KACZKI NACINAMY

delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym.

5

KACZKĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,

solą i posiekanym tymiankiem.

6

FARSZ FIGI, MORELE,

śliwki suszone siekamy. MIESZAMY.

7

BIERZEMY JEDNĄ PIERŚ

kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki.

8

CAŁOŚĆ ZWIĄZUJEMY RAZEM

sznurkiem, bardzo szczelnie.

9

TAK SAMO ROBIMY

z kolejną parą piersi.

10

CAŁOŚĆ WKŁADAMY W

naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.

11

PĘCZAK DO GARNKA

nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki).

12

ZA POMOCĄ SZCZYPIEC

wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą.

13

CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY, DODAJEMY

600 ml wody i solimy oraz pieprzymy.

14

ODSTAWIAMY PĘCZAK NA

mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.

15

DO CZYSTEGO GARNKA

nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy.

16

NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU

podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę.

17

CAŁOŚĆ SOLIMY.

18

DO WARZYW DODAJEMY

łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji.

19

DO PĘCZAKU DODAJEMY

podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. MIESZAMY.

20

CAŁOŚĆ DUSIMY NA

małym ogniu pod przykryciem.

21

SOS DO RONDLA

dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu.

22

DO SOSU DODAJEMY

80 g masła, które rozpuszczamy w sosie.

23

SOS REDUKUJEMY.

24

DO SMAKU DODAJEMY

sól i pieprz.

25

JAK PODAWAĆ SOS

przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki.

26

DEKORUJEMY ŚWIEŻYM

tymiankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4145,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1036,4 kcal

🥑

Tłuszcz

39,8 g

🌾

Węglowodany

137,2 g

🥬

Błonnik

39,9 g

💪

Białko

39,9 g

Podobne przepisy