przepis-na-kobiete.pl

Zupa marchewkowa z pomarańczą • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa marchewkowa z wyjątkowymi dodatkami w postaci świeżego imbiru i soku z pomarańczy to świetny pomysł na wiosenny obiad lub wiosenną kolację. Sprawdź, jak szybko ją przygotować w termorobocie MC Smart!

Zupa marchewkowa z pomarańczą

Zupa marchewkowa z wyjątkowymi dodatkami w postaci świeżego imbiru i soku z pomarańczy to świetny pomysł na wiosenny obiad lub wiosenną kolację. Sprawdź, jak szybko ją przygotować w termorobocie MC Smart!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 80 g
marchew - 700 g
imbir świeży - 10 g
ziemniak - 120 g
olej rzepakowy - 20 g
pomarańcza - 400 g
bulion warzywny - 600 g
sól - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 2 szczypty
śmietana 30% - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cebulę kroimy w ćwiartki. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.
2.RODRABNIAMY SKŁADNIKI:
Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie warzywa i imbir. Składniki rozdrabniamy – wybieramyczas 10 sekund i prędkość 7. Po rozdrobnieniu zgarniamy je ze ścianek pojemnika.
3.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Do rozdrobnionych warzyw i imbiru dolewamy olej i wybieramy programsmażenie / czas 7 minut / temperatura 100°C.
4.GOTUJEMY ZUPĘ:
Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy go, wraz z bulionem warzywnym, do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy – wybieramyczas 25 minut, temperaturę 100°C i obroty 1.
5.BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM:
Gotową zupę blendujemy na krem – wybieramy czas2 minuty i prędkość 7-10. Następnie do zupy dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy całość dodatkowo solą i pieprzem do smaku i mieszamy – wybieramyczas 15 sekund i prędkość 4.
Zupa marchewkowa z pomarańczą

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w ćwiartki. Marchewki obieramy i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Imbir obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm.

2

RODRABNIAMY SKŁADNIKI

Do pojemnika miksującego dodajemy wszystkie warzywa i imbir. Składniki rozdrabniamy – wybieramyczas 10 sekund i prędkość 7. Po rozdrobnieniu zgarniamy je ze ścianek pojemnika.

3

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Do rozdrobnionych warzyw i imbiru dolewamy olej i wybieramy programsmażenie / czas 7 minut / temperatura 100°C.

4

GOTUJEMY ZUPĘ

Wyciskamy sok z pomarańczy. Dolewamy go, wraz z bulionem warzywnym, do podsmażonych warzyw. Całość doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy – wybieramyczas 25 minut, temperaturę 100°C i obroty 1.

5

BLENDUJEMY ZUPĘ NA KREM

Gotową zupę blendujemy na krem – wybieramy czas2 minuty i prędkość 7-10. Następnie do zupy dodajemy kwaśną śmietanę, doprawiamy całość dodatkowo solą i pieprzem do smaku i mieszamy – wybieramyczas 15 sekund i prędkość 4.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

894 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

223,5 kcal

🥑

Tłuszcz

8,7 g

🌾

Węglowodany

34,2 g

🥬

Błonnik

7,4 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy