Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Do misy robota wlewamy ciepłe mleko. Dodajemy jajko i miękkie masło. Mieszamy.
WYRABIAMY CIASTO
Dodajemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie wyrabiamy ok. 10 minut na gładkie, jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodajemy odrobinę mąki i ponownie wyrabiamy, aż ciasto przestanie lepić się do dłoni.
FORMUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i delikatnie zagniatamy, a następnie dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kulkę. Kulki ciasta nakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
OWIJAMY PARÓWKI CIASTEM
Z każdej kulki formujemy długi wałeczek (o długości ok. 40-50 cm). Tak przygotowanym ciastem owijamy parówki i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, a następnie oprószamy sezamem i solą. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut.
PIECZEMY PARÓWKI W CIEŚCIE
Parówki w cieście pieczemy na złoty kolor ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2587,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
431,3 kcal
Tłuszcz
23,4 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowiec
Cytrynowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatny biszkopt w połączeniu z aksamitną masą budyniową i orzeźwiającą pianką cytrynową tworzy harmonijny smak, któremu trudno się oprzeć. Przygotuj to bajecznie pyszne ciasto wraz z nami!

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!
