przepis-na-kobiete.pl

Waniliowa babka ucierana • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Waniliowa babka ucierana

Klasyczna, waniliowa babka ucierana, czyli hit każdej Wielkanocy (i nie tylko!). Przygotuj ją wg przepisu Pawła i miej pewność, że będzie idealna.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 250 g
cukier drobny - 180 g
jajko - 5 szt.
cukier wanilinowy - 2 łyżki
mąka pszenna typ 450 - 160 g
budyń waniliowy - 80 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM:
Masło dość długo ucieramy ze stopniowo dodawanym cukrem na jasną, prawie białą i puszystą masę.
2.DODAJEMY JAJKA DO MASY MAŚLANEJ:
Dodajemy po jednym jajku, kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną.
3.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI:
Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnej misce. Stopniowo dodajemy je do misy miksera, cały czas mieszając na najniższych obrotach.
4.PIECZEMY BABKĘ:
Formę do babki delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
5.DEKORUJEMY BABKĘ:
Babkę podajemy wystudzoną, oblaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.
Waniliowa babka ucierana

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM

Masło dość długo ucieramy ze stopniowo dodawanym cukrem na jasną, prawie białą i puszystą masę.

2

DODAJEMY JAJKA DO MASY MAŚLANEJ

Dodajemy po jednym jajku, kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą maślaną.

3

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Wszystkie suche składniki mieszamy w osobnej misce. Stopniowo dodajemy je do misy miksera, cały czas mieszając na najniższych obrotach.

4

PIECZEMY BABKĘ

Formę do babki delikatnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.

5

DEKORUJEMY BABKĘ

Babkę podajemy wystudzoną, oblaną lukrem lub oprószoną cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3852,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

321,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

32,8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy