Placki z cukinii z wędzonym boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NASZA PIERWSZA, BARDZO
klasyczna propozycja to oczywiście ziemniaki.
MOGĄ BYĆ TO
klasyczne ziemniaki z wody, delikatne purée z masłem, ziemniaki pieczone w mundurkach, a nawet takie upieczone w piekarniku z dodatkiem suszonych ziół.
CHRUPIĄCE PLACKI Z
cukinii dobrze komponują się z różnymi kaszami.
LEKKA KASZA KUSKUS
lub jaglana, gruby pęczak lub wyrazista kasza gryczana w duecie z placuszkami stworzą sycący, a przy tym smakowity zestaw.
PLACKI Z CUKINII
dobrze wypadają w towarzystwie marynowanych warzyw, takich jak papryka, ogórek czy cebula.
NASZE PLACUSZKI ŚWIETNIE
smakują z dodatkiem niemal każdej sałatki czy surówki.
TO ZNAKOMITY POMYSŁ
na świeży, kolorowy posiłek.
STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ
to świeże kiełki, takie jak lucerna, rzodkiewka czy brokuły.
DZIĘKI NIM OBIAD
z plackami w roli głównej zyska przyjemną strukturę.
MIŁOŚNICY CHRUPIĄCYCH, ZIELONYCH
dodatków na pewno docenią taką propozycję.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1336,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
334,2 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
18,9 g
Błonnik
12,1 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
Tłusty Czwartek to dzień pączków, dlatego koniecznie wypróbuj nasze przepisy – tradycyjny Pawła lub wersję fit Kingi.

Skyrnik bez dodatku cukru
Niesamowicie szybki w przygotowaniu sernik bez sera, czyli skyrnik! Wystarczy kilka minut krojenia i mieszania, trochę cierpliwości podczas pieczenia i chłodzenia i wyśmienite ciasto bez dodatku cukru gotowe. Przekonaj się, że fitsłodycze są pyszne!

Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
Tym razem w swoim deserze Paweł łączy mak i mus z czarnych porzeczek. Znasz już ten smak?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Masło czosnkowe
Masło czosnkowe to aromatyczny dodatek, który potrafi wzbogacić smak wielu potraw, nadając im wyjątkowego charakteru i niesamowitego zapachu. Intensywny smak czosnku w połączeniu z kremowym masłem stanowi doskonałą bazę do różnych kulinarnych eksperymentów. Takie masło jest niezwykle proste w przygotowaniu, dlatego warto przyrządzić je samemu w domu.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.

Pieczona ryba po grecku
Zobacz, jak łatwo przygotować rybę po grecku w odsłonie odchudzonej. Smakuje doskonale na ciepło i na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!

Ciabatty z winogronami i serem pleśniowym
Tradycyjna bułeczka w stylu włoskim zapieczona ze słodko-słonym nadzieniem. Wyborne połączenie, które doceni każdy smakosz.

Sałatka na krakersach
Chcesz zrobić szybką w przygotowaniu, smaczną i pożywną przekąskę? Sprawdź przepis na sałatkę na krakersach i ciesz się jej wyrazistym smakiem! Zaskocz swoich gości!