przepis-na-kobiete.pl

Sznycel z halloumi • przepis • składniki • przygotowanie

Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Sznycel z halloumi

Takiego sznycla na pewno nie znacie! Zamiast z wieprzowiny lub kurczaka Kinga przygotowała go, panierując ser halloumi. Jest pyszny, chrupiący i podany z sałatką w greckim stylu – idealny na obiad lub kolację.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser halloumi - 225 g
jajko - 1 szt.
panierka panko - 0,5 szkl
mąka pszenna - 2 łyżki
olej -
mix sałat - 3 garście
ogórek - 1 szt.
cebula czerwona - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
oliwki kalamata - 50 g
orzech włoski - 2 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
sok z cytryny - 2 łyżki
ocet winny, biały - 1 łyżeczka
miód - 1 łyżeczka
musztarda dijon - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny -
ziemniaki gotowane z papryką - 430 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY ZIEMNIACZKI:
Ziemniaczki z papryką przekładamy do airfryera i smażymy je beztłuszczowo przez ok. 10 minut w 200°C.
2.PANIERUJEMY I SMAŻYMY SER:
Każdy z namoczonych kawałków sera dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i delikatnie wałkujemy, aby były cieńsze. Następnie halloumi obtaczamy w mące, jajku z oregano i na koniec w panko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej tak, aby pokrył jej całe dno. Sznycle z halloumi smażymy z każdej strony, na niewielkim ogniu, na złoty kolor.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Mix sałat przekładamy do dużej miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w półtalarki. W ten sam sposób kroimy czerwoną cebulę, a pomidorki przekrawamy na pół. Tak przygotowane składniki, wraz z oliwkami, dodajemy do miski z sałatą. Na koniec do sałatki dodajemy dość grubo posiekane orzechy włoskie.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w niewielkim słoiczku, zamykamy go i energicznie potrząsamy. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowe sznycle przekładamy na talerze z usmażonymi w airfryerze ziemniaczkami i sałatką.
Sznycel z halloumi

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaczki z papryką przekładamy do airfryera i smażymy je beztłuszczowo przez ok. 10 minut w 200°C.

2

PANIERUJEMY I SMAŻYMY SER

Każdy z namoczonych kawałków sera dokładnie odciskamy z nadmiaru wody i delikatnie wałkujemy, aby były cieńsze. Następnie halloumi obtaczamy w mące, jajku z oregano i na koniec w panko. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej tak, aby pokrył jej całe dno. Sznycle z halloumi smażymy z każdej strony, na niewielkim ogniu, na złoty kolor.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Mix sałat przekładamy do dużej miski. Ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, pozbawiamy go gniazd nasiennych i kroimy w półtalarki. W ten sam sposób kroimy czerwoną cebulę, a pomidorki przekrawamy na pół. Tak przygotowane składniki, wraz z oliwkami, dodajemy do miski z sałatą. Na koniec do sałatki dodajemy dość grubo posiekane orzechy włoskie.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w niewielkim słoiczku, zamykamy go i energicznie potrząsamy. Gotowym sosem skrapiamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowe sznycle przekładamy na talerze z usmażonymi w airfryerze ziemniaczkami i sałatką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2342,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1171,3 kcal

🥑

Tłuszcz

63,8 g

🌾

Węglowodany

118,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

44,3 g

Podobne przepisy

Sznycel z halloumi - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl