przepis-na-kobiete.pl

Racuszki na kefirze z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Racuszki na kefirze z owocami

Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 1 łyżeczka
malina - 150 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
jajko - 2 szt.
kefir - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z KEFIREM:
Żółtka oddzielone od białek (białka przekładamy do misy miksera), kefir, cukier i oliwę mieszamy dokładnie w dużej misce.
2.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno.
3.ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Całość mieszamy.
4.DODAJEMY BIAŁKA:
Ubite białka delikatnie łączymy z masą.
5.SMAŻYMY RACUSZKI:
Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W ciasto wtykamy po kilka pokrojonych malin lub truskawek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty.
Racuszki na kefirze z owocami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z KEFIREM

Żółtka oddzielone od białek (białka przekładamy do misy miksera), kefir, cukier i oliwę mieszamy dokładnie w dużej misce.

2

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy za pomocą miksera na sztywno.

3

ŁĄCZYMY ŻÓŁTKA Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

Do miski z żółtkami dodajemy przesianą mąkę, sodę i sól. Całość mieszamy.

4

DODAJEMY BIAŁKA

Ubite białka delikatnie łączymy z masą.

5

SMAŻYMY RACUSZKI

Ciasto wylewamy chochlą na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. W ciasto wtykamy po kilka pokrojonych malin lub truskawek. Smażymy na średnim ogniu z każdej strony po 3 minuty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1371,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

342,8 kcal

🥑

Tłuszcz

10,8 g

🌾

Węglowodany

49,2 g

🥬

Błonnik

12,9 g

💪

Białko

12,9 g

Podobne przepisy