przepis-na-kobiete.pl

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym • przepis • składniki • przygotowanie

Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym

Strasznie smaczny, bo z czekoladą! Przygotuj halloweenowy torcik Pawła i spróbuj połączenia orzechowego brownie z aksamitnym, jabłkowo-marchwiowym musem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 150 g
jajko - 4 szt.
kakao - 1 łyżka
czekolada mleczna z orzechami - 100 g
marchew - 300 g
miód - 1 łyżka
sok pomarańczowy - 150 ml
woda - 50 ml
żelatyna - 20 g
jabłko czerwone - 150 g
masło - 20 g
śmietana 30% - 80 ml
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BROWNIE:
Jajka łączymy w misce z cukrem i mieszamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
2.PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-MARCHWIOWY:
Marchewkę łączymy w rondelku z sokiem pomarańczowym i gotujemy pod przykryciem do miękkości.
3.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.
4.TWORZYMY WARSTWY TORCIKA:
Wystudzone brownie zalewamy chłodnym musem jabłkowo-marchwiowym i wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się musu.
5.PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z BEZY WŁOSKIEJ:
Cukier łączymy z wodą w rondelku i zagotowujemy do temperatury 114-118°C – sprawdzamy ją za pomocąpróby pióralub przy użyciu termometru. Gdy będzie prawidłowa, stopniowo przelewamy gorący syrop do białek ubijanych w naczyniu robota. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ubijamy do wystygnięcia masy.
Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BROWNIE

Jajka łączymy w misce z cukrem i mieszamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

2

PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-MARCHWIOWY

Marchewkę łączymy w rondelku z sokiem pomarańczowym i gotujemy pod przykryciem do miękkości.

3

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy pokruszoną czekoladę i masło. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Odstawiamy.

4

TWORZYMY WARSTWY TORCIKA

Wystudzone brownie zalewamy chłodnym musem jabłkowo-marchwiowym i wstawiamy do lodówki do całkowitego zestalenia się musu.

5

PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z BEZY WŁOSKIEJ

Cukier łączymy z wodą w rondelku i zagotowujemy do temperatury 114-118°C – sprawdzamy ją za pomocąpróby pióralub przy użyciu termometru. Gdy będzie prawidłowa, stopniowo przelewamy gorący syrop do białek ubijanych w naczyniu robota. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ubijamy do wystygnięcia masy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5206,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

433,9 kcal

🥑

Tłuszcz

27,1 g

🌾

Węglowodany

40,7 g

🥬

Błonnik

7,1 g

💪

Białko

7,1 g

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy z musem jabłkowo-marchwiowym - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl