przepis-na-kobiete.pl

Tarta rabarbarowa • przepis • składniki • przygotowanie

Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Tarta rabarbarowa

Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna typ 450 - 240 g
masło - 140 g
żółtka jaj - 1 szt.
śmietanka 36% - 320 ml
mleko 3,2% - 200 ml
cukier - 80 g
cukier waniliowy - 1,5 łyżeczki
żelatyna - 12 g
rabarbar - 1,5 korzenie
woda -
cukier puder -

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA:
Do miski dodajemy mąkę, żółtko, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
2.STUDZIMY CIASTO:
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.
3.WAŁKUJEMY CIASTO:
Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy odrobinę większej niż średnica formy. Przekładamy do formy, dociskamy do boków i dna, następnie odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
4.PIECZEMY CIASTO:
Na tak przygotowane ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia.
5.GOTUJEMY RABARBAR:
Umyty, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki rabarbar przekładamy do garnka. Dodajemy 140 ml mleka, cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietankę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.
6.MIKSUJEMY KREM:
Gdy rabarbar się rozgotuje, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy masę blenderem na gładki krem. Następnie przecieramy przez drobne sitko.
7.PRZYGOTOWUJEMY WSTĄŻKI Z RABRBARU:
Przygotowujemy zimną wodę z kostkami lodu. Rabarbar myjemy, odkrawamy liście i dolne części. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy rabarbarowe wstążki i przekładamy je do zimnej wody.
8.PRZELEWAMY KREM NA UPIECZONY SPÓD:
Gdy krem będzie zimny, przelewamy go na upieczony i wystudzony spód. Następnie całość wstawiamy do lodówki na około 1 godziny, do całkowitego stężenia.
9.DEKORUJEMY TARTĘ:
Tartę dekorujemy wstążkami z rabarbaru i posypujemy cukrem pudrem.
Tarta rabarbarowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA

Do miski dodajemy mąkę, żółtko, cukier puder, szczyptę soli, cukier waniliowy. Schłodzone masło kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.

2

STUDZIMY CIASTO

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i przekładamy do lodówki na 15-20 minut.

3

WAŁKUJEMY CIASTO

Stolnicę posypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na kształt koła o średnicy odrobinę większej niż średnica formy. Przekładamy do formy, dociskamy do boków i dna, następnie odrywamy nadmiar wystający za brzegi. Spód ciasta nakłuwamy widelcem.

4

PIECZEMY CIASTO

Na tak przygotowane ciasto kładziemy papier do pieczenia, dociskamy go do ciasta i wypełniamy formę suchymi strączkami lub kulkami do pieczenia.

5

GOTUJEMY RABARBAR

Umyty, oczyszczony i pokrojony na małe kawałki rabarbar przekładamy do garnka. Dodajemy 140 ml mleka, cukier waniliowy, zwykły cukier i śmietankę. Całość gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż rabarbar się rozpadnie.

6

MIKSUJEMY KREM

Gdy rabarbar się rozgotuje, zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy masę blenderem na gładki krem. Następnie przecieramy przez drobne sitko.

7

PRZYGOTOWUJEMY WSTĄŻKI Z RABRBARU

Przygotowujemy zimną wodę z kostkami lodu. Rabarbar myjemy, odkrawamy liście i dolne części. Następnie za pomocą obieraczki do warzyw kroimy rabarbarowe wstążki i przekładamy je do zimnej wody.

8

PRZELEWAMY KREM NA UPIECZONY SPÓD

Gdy krem będzie zimny, przelewamy go na upieczony i wystudzony spód. Następnie całość wstawiamy do lodówki na około 1 godziny, do całkowitego stężenia.

9

DEKORUJEMY TARTĘ

Tartę dekorujemy wstążkami z rabarbaru i posypujemy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2762,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,3 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

44,9 g

🥬

Błonnik

1 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy

Tarta rabarbarowa - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl