przepis-na-kobiete.pl

Halloweenowe muffiny z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Halloweenowe muffiny z czekoladą

Czekoladowe muffiny, dzięki odpowiednim dekoracjom, nabierają upiornego charakteru w sam raz na Halloween!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 90 g
cukier puder - 200 g
czekolada gorzka - 125 g
jajko - 1 szt.
masło - 75 g
maślanka - 250 ml
mąka pszenna - 300 g
lukrecja - 175 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.
Przygotuj 12 papierowych foremek do muffinów blachę do muffinów mikser woreczki do zamrażania piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA MASŁO:
ROZTAPIAMY I STUDZIMY.
3.
MĄKĘ, CUKIER, SÓL I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY. 125 G LUKRECJI I CZEKOLADĘ KROIMY W KOSTKĘ. 30 G CZEKOLADY ODKŁADAMY, RESZTĘ DODAJEMY WRAZ Z POKROJONĄ W KOSTKĘ LUKRECJĄ DO MIESZANINY SKŁADNIKÓW I ŁĄCZYMY ZE SOBĄ.
4.PIECZEMY MUFFINY JAJKO, MAŚLANKĘ:
i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów.
5.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.
6.DEKORUJEMY MUFFINY CUKIER PUDER:
przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru.
7.
Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu.
8.
Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy.
9.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
10.
Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.
11.
Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik.
12.
Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki.
13.
Pozostawiamy do wyschnięcia.
Halloweenowe muffiny z czekoladą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

Przygotuj 12 papierowych foremek do muffinów blachę do muffinów mikser woreczki do zamrażania piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA MASŁO

ROZTAPIAMY I STUDZIMY.

3

MĄKĘ, CUKIER, SÓL I PROSZEK DO PIECZENIA MIESZAMY. 125 G LUKRECJI I CZEKOLADĘ KROIMY W KOSTKĘ. 30 G CZEKOLADY ODKŁADAMY, RESZTĘ DODAJEMY WRAZ Z POKROJONĄ W KOSTKĘ LUKRECJĄ DO MIESZANINY SKŁADNIKÓW I ŁĄCZYMY ZE SOBĄ.

4

PIECZEMY MUFFINY JAJKO, MAŚLANKĘ

i schłodzone masło roztrzepujemy, dodajemy do mieszaniny składników i krótko miksujemy, a następnie przelewamy do wyłożonych papierowymi papilotkami zagłębień blachy do pieczenia muffinów.

5

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez 25-30 minut. Studzimy.

6

DEKORUJEMY MUFFINY CUKIER PUDER

przesiewamy przez sitko i mieszamy z niewielką ilością wody aż do uzyskania gęstego lukru.

7

Pozostałą lukrecję przycinamy, nadajemy jej owalny kształt – wykorzystamy ją do zrobienia oczu.

8

Muffiny pokrywamy grubą warstwą lukru i przyklejamy do nich po 2 kawałki lukrecji jako oczy.

9

Pozostawiamy do wyschnięcia.

10

Pozostałą czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.

11

Przelewamy do woreczka do zamrażania i odcinamy mały narożnik.

12

Czekoladą dekorujemy muffiny, formując nozdrza i usta czaszki.

13

Pozostawiamy do wyschnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4028,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

335,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11 g

🌾

Węglowodany

50,7 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy