przepis-na-kobiete.pl

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami

Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 150 g
ksylitol - 15 g
sól - 1 szczypta
jajko - 40 g
ser twaróg półtłusty - 80 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
jogurt naturalny - 20 g
odżywka białkowa Whey Protein Premium o smaku waniliowym - 10 g
jabłko - 400 g
cynamon - 1 łyżeczka
miód - 20 g
masło - 1 łyżka
żółtka jaj - 1 szt.
mleko - 0,5 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
2.PRAŻYMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.
3.PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY:
Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.
4.WYCINAMY SPODY TARTALETEK:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.
5.UKŁADAMY SPODY TARTALETEK:
Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.
6.NADZIEWAMY TARTALETKI:
Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.
7.PIECZEMY TARTALETKI:
Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.
Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Wszystkie składniki ciasta miksujemy aż do powstania dość spójnej masy. Następnie przekładamy ciasto na blat i krótko zagniatamy, aż będzie sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.

2

PRAŻYMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w dość drobną kostkę. Tak przygotowane owoce przekładamy na suchą patelnię i podgrzewamy, aż zmiękną. Następnie oprószamy je cynamonem, dodajemy miód i całość dokładnie mieszamy. Gotowe jabłka odkładamy na bok, aby wystygły.

3

PRZYGOTOWUJEMY TWAROŻEK WANILIOWY

Składniki na twarożek blendujemy na gładką masę.

4

WYCINAMY SPODY TARTALETEK

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i dość cienko rozwałkowujemy, w razie potrzeby posypujemy stolnicę i wałek mąką. Następnie z ciasta wycinamy 6 kół o średnicy trochę większej niż średnica pojedynczego wgłębienia w formie do muffinek.

5

UKŁADAMY SPODY TARTALETEK

Pozostałe po wycięciu kół ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy i kroimy je w bardzo cienkie paski. Każde wgłębienie w formie smarujemy dokładnie masłem i następnie układamy w nim koła z ciasta, dociskając je do boków.

6

NADZIEWAMY TARTALETKI

Każdą tartaletkę napełniamy twarożkiem waniliowym i prażonymi jabłkami. Następnie układamy na nich w kratkę cienkie paski ciasta. W miseczce roztrzepujemy żółtko z odrobiną mleka i taką miksturą smarujemy wszystkie tartaletki.

7

PIECZEMY TARTALETKI

Gotowe tartaletki pieczemy przez ok. 30-35 minut, aż nabiorą złotego koloru, w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1716,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

286 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

31,7 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

7,7 g

Podobne przepisy

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl