przepis-na-kobiete.pl

Rosyjska sałatka warstwowa • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Rosyjska sałatka warstwowa

Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
filety z matiasa w oleju - 200 g
jajko - 2 szt.
majonez - 100 g
marchew - 1 szt.
burak - 150 g
natka pietruszki - 20 g
ogórek konserwowy - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 75 g
woda - 3 łyżki
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZIEMNIAKI I JAJKA:
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki i jajka odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki.
2.KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Ogórki i buraki osączamy, ogórki kroimy w kostkę, buraczki w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Matiasy osączamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. 2/3 mieszamy z majonezem, śmietaną i wodą z ogórków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI:
Przygotowane składniki, oprócz jajek, układamy warstwami na przemian z dressingiem w misce, kończąc dressingiem i odrobiną pietruszki. Dekorujemy ćwiartkami jajek. Sałatkę wstawiamy ok. 2 godziny do lodówki.
Rosyjska sałatka warstwowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZIEMNIAKI I JAJKA

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, aż będą miękkie. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki i jajka odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy, ziemniaki kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki.

2

KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Ogórki i buraki osączamy, ogórki kroimy w kostkę, buraczki w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Matiasy osączamy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. 2/3 mieszamy z majonezem, śmietaną i wodą z ogórków, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

UKŁADAMY WARSTWY SAŁATKI

Przygotowane składniki, oprócz jajek, układamy warstwami na przemian z dressingiem w misce, kończąc dressingiem i odrobiną pietruszki. Dekorujemy ćwiartkami jajek. Sałatkę wstawiamy ok. 2 godziny do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2454,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

613,7 kcal

🥑

Tłuszcz

47,5 g

🌾

Węglowodany

32,6 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy