Potrawka z perliczki z podgrzybkami • przepis • składniki • przygotowanie
Spróbuj wyjątkowego połączenia perliczki z podgrzybkami! Odrobina soku z cytryny i słodka śmietanka, doskonale uzupełniają smak tego dania.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY MIĘSO
Perliczkę dzielimy na kawałki (osobno piersi i uda). Posiekany tymianek rozcieramy z solą w moździerzu. Mięso marynujemy w tymianku, soli i pieprzu, dokładnie nacierając każdy kawałek. Na rozgrzanym oleju rumienimy zamarynowane kawałki perliczki. Usmażone mięso wyjmujemy i przekładamy w ciepłe miejsce.
DUSIMY POTRAWKĘ
Pokrojone w drobną kostkę dymki i posiekany czosnek przesmażamy na tłuszczu ze smażenia mięsa, doprawiając wszystko roztartymi w moździerzu ziarnami kminku i solą. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą, dorzucamy pokrojone podgrzybki. Kiedy grzyby się podsmażą, wkładamy kawałki perliczki. Wszystko razem krótko dusimy i zalewamy słodką śmietanką oraz odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze ok. 40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2195,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
548,9 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
19,7 g
Błonnik
66,6 g
Białko
66,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluchy wiedźmy
Słodkie i lekko przerażające – takie są paluchy wiedźmy według tego przepisu. Przygotuj je i zadbaj o klimatyczne przekąski, które sprawdzą się nie tylko w Halloween!

Kociołek myśliwski z piekarnika
Znany z pieczenia go na ognisku kociołek myśliwski przeniesiony w warunki domowe. To przepis na pełne smaku i aromatu danie, które świetnie sprawdzi się jako wyjątkowy obiad dla całej rodziny.

Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
Piękne chwile należy celebrować, dlatego na Wielkanoc proponujemy coś słodkiego w wyjątkowej odsłonie. Ten tort nie zabierze Wam wiele czasu, a zaimponuje Waszym bliskim wyglądem i smakiem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański pasztet z fasoli
Wyrazisty, lekko słodki smak wegańskiego pasztetu z białej fasoli uzyskasz, sięgając po składniki z przepisu Kingi – żurawiny i gruszkę! Spróbuj!

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.

Kolorowe szaszłyki warzywne z morelami
Świetna grillowa alternatywa nie tylko dla wegetarian – kompozycja aromatycznych warzyw, ziół i słodkiego smaku moreli.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dorsz z ratatouille
Chrupiące i aromatyczne warzywa to główny składnik francuskiego ratatouille. Karol przygotuje je w wersji z soczystym filetem z dorsza! Spróbujecie?

Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.