przepis-na-kobiete.pl

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto

Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bakłażan - 2 szt.
cebula dymka - 3 szt.
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 100 ml
pistacje - 100 g
grana padano - 50 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
pieprz biały - 1 szczypta
cytryna - 3 szt.
papryka pepperoni czerwona - 1 łyżeczka
czosnek główka - 1,5 szt.
kurczak - 1 szt.
masło - 3 łyżeczki
olej - 2 łyżki
pomarańcza - 1 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY I DZIELIMY NA PORCJE:
uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą.
2.BAKŁAŻANY MYJEMY, PRZEKRAWAMY NA:
pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
3.DO NACZYNIA BLENDERA PRZEKŁADAMY:
pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto

Czas przygotowania

165 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY I DZIELIMY NA PORCJE

uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą.

2

BAKŁAŻANY MYJEMY, PRZEKRAWAMY NA

pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.

3

DO NACZYNIA BLENDERA PRZEKŁADAMY

pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5790,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

965,1 kcal

🥑

Tłuszcz

73,5 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

51,8 g

💪

Białko

51,8 g

Podobne przepisy