Tarta z masą krówkową i figami • przepis • składniki • przygotowanie
Tarta z masą krówkową i słodkimi figami nie tylko pięknie wygląda, ale także doskonale smakuje! Poznaj przepis na deser w sam raz na letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY CIASTO
Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier puder. Dodajemy sól, zmielone orzechy i miękkie masło. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie od razu przekładamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 185-190°C przez około 15-20 minut. Obserwujemy ciasto, by zbyt się nie przypiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia.
ZAGOTOWUJEMY MASĘ
W garnku zagotowujemy śmietankę z masą krówkową. Następnie wlewamy masę na wystudzony spód i wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
DEKORUJEMY TARTĘ
Tak przygotowaną tartę dekorujemy pokrojonymi na cząstki figami, posiekanymi orzechami włoskimi i opcjonalnie jadalnymi kwiatami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4723,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,6 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
8,2 g
Białko
8,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
Na śniadanie tosty, na obiad makaron razowy z pesto, a na deser ciasto bez tłuszczu! Sprawdź fitprzepisy!

Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
Pieczonej dyni trudno się oprzeć – zwłaszcza gdy podamy ją z aromatycznym pesto i pysznym sosem! Wykorzystaj przepis Karola i przygotuj to proste, ale wyjątkowe danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cynamonki – przepis na cinnamon rolls kawowe
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!

Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
Oryginalne, proste i pyszne przepisy to nasza wizytówka. Właśnie takie są wegańskie lody z awokado podane z truflami czekoladowymi, którymi zaskoczysz gości. Wypróbuj raz, a będziesz do nich wracać!

Sorbet kiwi na patyku
Szybki pomysł na lekki deser w upalne dni – orzeźwiający mus z kiwi w postaci pysznych kwaskowatych lodów!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie burgery z kotletem z buraków
Fanom kuchni wegańskiej Daria Ładocha serwuje pysznego burgera z kotletem z buraków, którego otulają warzywa i gęsty sos z nerkowców!

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.