Potrawka z purée ziemniaczano-selerowym w kształcie bałwanków • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na zimowy obiad, który przyciągnie uwagę Twojego dziecka i pobudzi jego wyobraźnię? Przygotuj purée w formie bałwanków, aby zachęcić je do jedzenia i stworzenia historii o bałwankowej krainie w potrawce.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Kurczaka gotujemy w bulionie, aż będzie miękki. Następnie studzimy go, oddzielamy mięso od kości i dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, a pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ
Na patelni roztapiamy 25 g masła i dodajemy 25 g mąki. Podsmażamy mąkę na złoty kolor, stale mieszając trzepaczką. Powoli dolewamy bulion, aby uniknąć powstawania grudek. Doprowadzamy całość do wrzenia.
GOTUJEMY SOS
Do zasmażki dodajemy śmietanę i warzywa. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy potrawkę sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodajemy rozdrobnione mięso z kurczaka.
PRZYGOTOWUJEMY PURÉE
Seler i ziemniaki obieramy i kroimy na jednakowej wielkości kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut, aż zmiękną. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy masło oraz mleko. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.
FORMUJEMY BAŁWANKI
Za pomocą łyżki do lodów formujemy z purée dużą i małą kulkę i umieszczamy je jedna na drugiej. Z plasterka i małego kawałka marchewki robimy kapelusz dla bałwanka. Ze szczypiorku robimy ręce bałwana, a ziele angielskie umieszczamy tak, by imitowało oczy i guziki bałwanka. Danie podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1893,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
473,5 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
39,1 g
Błonnik
3,9 g
Białko
19,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Szarlotka dyniowa
Idealne ciasto na jesienne wieczory. Niezwykle aromatyczne i pyszne, zaczaruje podniebienie i wypełni zapachem cały dom.

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet biszkoptowy z borówkami i serkiem
Puszysty omlet z mąki orkiszowej, który podasz z delikatnym serkiem waniliowym i borówkami. Brzmi jak pomysł na idealne śniadanie? Wypróbuj przepis Pawła, by się przekonać!

Pizza z tortilli
Pizza z tortilli to świetna alternatywa dla tradycyjnej, włoskiej pizzy, którą można przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Minimalistyczne ciasto w połączeniu z ulubionymi składnikami idealnie sprawdzi się w roli dania głównego, jak i szybciej przekąski. Jak przygotować pizzę na gotowej tortilli? Poznaj sposób na wersję pizzy bianca z patelni i piekarnika!

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Cannelloni z ricottą i orzeszkami piniowymi
Cannelloni z kremowym farszem z ricottą, zapieczone w mocno pomidorowym sosie – to włoski styl w najlepszym wydaniu.

Ciasto cappuccino
Ciasto cappuccino to doskonały deser dla miłośników kawowych smaków. Delikatny, wilgotny biszkopt w połączeniu z kremem śmietankowym i kawowym tworzą wyjątkową kompozycję, która zachwyca swoją lekkością. To ciasto idealne na spotkania przy filiżance kawy, ale równie dobrze sprawdzi się na inne okazje. Zrób je razem z nami!