Szneka z glancem, twarogiem i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Drożdżówki zna każdy, ale szneki popularne są głównie w Wielkopolsce. Przygotuj je według przepisu Pawła i przekonaj się, jak świetnie smakują z twarogiem i truskawkami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże łączymy w miseczce z cukrem i ucieramy, aż się upłynnią. Dodajemy ok. 50 ml letniego, nie gorącego mleka (powinno mieć temperaturę ok. 40°C). Mieszamy i odstawiamy na kilka minut, by drożdże zaczęły pracować.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO DROŻDŻOWE
Do naczynia robota przesypujemy mąkę, robimy w niej niewielkie zagłębienie, do którego następnie przelewamy rozczyn. Delikatnie mieszamy go z mąką. Naczynie robota nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15-20 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Do mąki z rozczynem dodajemy nasionka z laski wanilii, sól i 100 ml mleka. Ciasto wyrabiamy, zaczynając od średnich obrotów, za pomocą robota z hakiem. Gdy składniki wstępnie się połączą, dodajemy roztopione masło i żółtka jaj. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem, budyniem i żółtkami jaj. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą i stworzą jednolitą masę.
FORMUJEMY SZNEKI
Wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką, chwilę zagniatamy, a następnie formujemy w kształt prostokąta, podsypując je co jakiś czas niewielką ilością mąki. Ciasto kroimy wzdłuż na cienkie paski – powinniśmy uzyskać ok. 6 pasków.
NADZIEWAMY SZNEKI
W wyrośniętych drożdżówkach formujemy niewielkie zagłębienia, wykorzystując do tego celu kubek o dość wąskim dnie. Nadzienie twarogowe przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Twaróg szprycujemy do każdego zagłębienia, obficie wypełniając nim szneki.
PIECZEMY SZNEKI
Szneki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Gdy drożdżówki znajdą się w środku, zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy ok. 12-15 minut.
LUKRUJEMY I PODAJEMY SZNEKI
Cukier puder łączymy w miseczce z wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy i ucieramy, aż składniki się połączą. Lukier powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, powinien być również plastyczny – odpowiednio długie ucieranie zapewni mu tę cechę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2994,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
499,0 kcal
Tłuszcz
12,8 g
Węglowodany
80,0 g
Błonnik
16,3 g
Białko
16,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowa pieczeń z szynki, z cebulą żurawinami i zielonym groszkiem
Prawdziwa domowa pieczeń przygotowana z użyciem tradycyjnych polskich składników – jej smak Cię zaskoczy.

Straszne galaretki na Halloween
Idealne na Halloween, straaasznie smaczne galaretki z upiorną dekoracją. Skusisz się na taki deser?

Tarta lodowa z owocami
Idealny deser na gorące dni, który przygotujesz w kilka chwil. Wypróbuj ten przepis na tartę lodową i eksperymentuj z ulubionymi smakami oraz owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami
Drożdżówka pełna smaków i wspomnień z dzieciństwa! Rabarbar, truskawki i dużo kruszonki zachwycą każdego fana słodyczy!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta a’la SNICKERS o obniżonej zawartości cukru
Ten przepis Pawła Małeckiego musi u Was zagościć! Wegańska tarta o wyrazistym orzechowym smaku bez dodatkowego cukru!

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Nalewka z miodu spadziowego
Miód możesz wykorzystać na wiele sposobów! Przygotuj z niego nalewkę z waniliowo-imbirowym aromatem.