przepis-na-kobiete.pl

Meksykański hamburger • przepis • składniki • przygotowanie

Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Meksykański hamburger

Drobiowy burger i pikantny jogurtowy sos ułożone między płatami chrupiącej tortilli. Łatwe, lekkie, pyszne!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

papryczka chili czerwona - 1,5 szt.
mix sałat - 150 g
papryka czerwona - 2 szt.
curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 0,5 szt.
cebula dymka - 1 szt.
jogurt naturalny - 150 ml
majonez - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
kurczak filety z piersi - 500 g
ser gouda - 150 g
sok z limonki - 10 ml
kolendra świeża - 45 g
tortilla - 4 szt.
soczewica czerwona - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK:
do temperatury 190-200°C (termoobieg) przygotuj kawałek folii aluminiowej Pieczone papryki Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.
2.20-30 MINUT, NASTĘPNIE:
zawijamy ją w folię aluminiową w celu odparowania.
3.POZBYWAMY SIĘ GNIAZD:
nasiennych oraz skóry z papryki.
4.CZĘŚĆ PAPRYKI KROIMY:
drobno, część nieco grubiej. HAMBURGERY MIELIMY PIERSI: kurczaka.
5.ZMIELONE MIĘSO KURCZAKA:
przekładamy do miski.
6.UGOTOWANĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĘ:
rozcieramy za pomocą noża, zostawiając niewielką nieroztartą część.
7.TAK PRZYGOTOWANĄ SOCZEWICĘ:
dodajemy do mięsa mielonego z kurczaka.
8.DO MISKI Z:
mięsem i soczewicą dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, a także curry, sól, mielony pieprz biały oraz posiekaną kolendrę.
9.DO MIĘSA DODAJEMY:
również drobno pokrojoną papryczkę chili (1/2 łyżeczki papryczki pozostawiamy do sosu) oraz odrobinę oliwy. SKŁADNIKI MIESZAMY DOKŁADNIE: rękoma.
10.DESKĘ, NA KTÓREJ:
będziemy układać uformowane hamburgery, smarujemy odrobiną oliwy, również ręce polewamy niewielką ilością oliwy.
11.MIĘSO DZIELIMY NA:
porcje, które układamy na desce.
12.KAŻDĄ PORCJĘ MIĘSA:
wyrabiamy w dłoniach, formujemy krążki o grubości ok. 1,5 CM.
13.KAWAŁKI MIĘSA ODSTAWIAMY:
na chwilę do lodówki, aby mięso stężało.
14.SOS JOGURT PRZELEWAMY:
do naczynia, dodajemy majonez, odrobinę soli, mielonego pieprzu białego, pół łyżeczki posiekanej, ostrej papryczki, sok z limonki i upieczoną, obraną ze skóry czerwoną paprykę (kilka kawałków papryki zostawiamy do posypania wysmażonych hamburgerów).
15.DO JOGURTU DODAJEMY:
oliwę oraz szczypiorek z dymki.
16.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
17.PO WYJĘCIU Z:
lodówki mięso smażymy ok.
18.2-3 MINUT Z:
każdej strony na rozgrzanej oliwie.
19.PIECZONĄ PAPRYKĘ POKROJONĄ:
grubiej podsmażamy na patelni obok hamburgerów przez mniej więcej 1-2 minuty.
20.MIĘSO POSYPUJEMY PODSMAŻONA:
papryką i startym serem.
21.TORTILLE TORTILLE KROIMY:
na pół i kładziemy je na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg).
22.TORTILLE PIECZEMY KRÓTKO,:
3-4 minuty.
23.NA TALERZU UKŁADAMY:
sałatę, obok sałaty układamy tortille, polewamy ja sosem, następnie na tortille nakładamy mięso, które polewamy ponownie sosem i przykrywamy drugim kawałkiem tortilli.
Meksykański hamburger

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK

do temperatury 190-200°C (termoobieg) przygotuj kawałek folii aluminiowej Pieczone papryki Paprykę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) i pieczemy ok.

2

20-30 MINUT, NASTĘPNIE

zawijamy ją w folię aluminiową w celu odparowania.

3

POZBYWAMY SIĘ GNIAZD

nasiennych oraz skóry z papryki.

4

CZĘŚĆ PAPRYKI KROIMY

drobno, część nieco grubiej. HAMBURGERY MIELIMY PIERSI: kurczaka.

5

ZMIELONE MIĘSO KURCZAKA

przekładamy do miski.

6

UGOTOWANĄ, ZIELONĄ SOCZEWICĘ

rozcieramy za pomocą noża, zostawiając niewielką nieroztartą część.

7

TAK PRZYGOTOWANĄ SOCZEWICĘ

dodajemy do mięsa mielonego z kurczaka.

8

DO MISKI Z

mięsem i soczewicą dodajemy posiekany czosnek oraz pokrojoną w drobną kostkę dymkę wraz ze szczypiorkiem, a także curry, sól, mielony pieprz biały oraz posiekaną kolendrę.

9

DO MIĘSA DODAJEMY

również drobno pokrojoną papryczkę chili (1/2 łyżeczki papryczki pozostawiamy do sosu) oraz odrobinę oliwy. SKŁADNIKI MIESZAMY DOKŁADNIE: rękoma.

10

DESKĘ, NA KTÓREJ

będziemy układać uformowane hamburgery, smarujemy odrobiną oliwy, również ręce polewamy niewielką ilością oliwy.

11

MIĘSO DZIELIMY NA

porcje, które układamy na desce.

12

KAŻDĄ PORCJĘ MIĘSA

wyrabiamy w dłoniach, formujemy krążki o grubości ok. 1,5 CM.

13

KAWAŁKI MIĘSA ODSTAWIAMY

na chwilę do lodówki, aby mięso stężało.

14

SOS JOGURT PRZELEWAMY

do naczynia, dodajemy majonez, odrobinę soli, mielonego pieprzu białego, pół łyżeczki posiekanej, ostrej papryczki, sok z limonki i upieczoną, obraną ze skóry czerwoną paprykę (kilka kawałków papryki zostawiamy do posypania wysmażonych hamburgerów).

15

DO JOGURTU DODAJEMY

oliwę oraz szczypiorek z dymki.

16

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

17

PO WYJĘCIU Z

lodówki mięso smażymy ok.

18

2-3 MINUT Z

każdej strony na rozgrzanej oliwie.

19

PIECZONĄ PAPRYKĘ POKROJONĄ

grubiej podsmażamy na patelni obok hamburgerów przez mniej więcej 1-2 minuty.

20

MIĘSO POSYPUJEMY PODSMAŻONA

papryką i startym serem.

21

TORTILLE TORTILLE KROIMY

na pół i kładziemy je na ruszt do piekarnika rozgrzanego do 190°C (termoobieg).

22

TORTILLE PIECZEMY KRÓTKO,

3-4 minuty.

23

NA TALERZU UKŁADAMY

sałatę, obok sałaty układamy tortille, polewamy ja sosem, następnie na tortille nakładamy mięso, które polewamy ponownie sosem i przykrywamy drugim kawałkiem tortilli.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2760,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

690,2 kcal

🥑

Tłuszcz

32,7 g

🌾

Węglowodany

44,2 g

🥬

Błonnik

52,3 g

💪

Białko

52,3 g

Podobne przepisy