przepis-na-kobiete.pl

Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!

Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową

Szukasz oryginalnego pomysłu na obiad z fasolką szparagową? Wypróbuj przepis Karola na kruchą letnią tartę z sezonowymi warzywami i boczkiem!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

masło - 110 g
cebula dymka - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
fasola szparagowa - 200 g
por - 1 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz biały - 3 szczypty
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 2 szczypty
śmietana 30% - 3 łyżki
boczek wędzony w plastrach - 100 g
jajko - 3 szt.
mąka pszenna - 20 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
bazylia świeża - 5 g
woda - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO:
Mąkę łączymy na blacie z zimnym masłem, oprószamy solą. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i śmietanę.
2.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Placek ciasta oprószamy mąką i przekładamy do formy – stroną z mąką do dołu. Ciasto dociskamy do dna i ścianek formy, a jego nadmiar ścinamy.
3.PIECZEMY SPÓD TARTY:
Schłodzony spód tarty pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygł.
4.PARZYMY FASOLKĘ:
Fasolkę parzymy we wrzącej wodzie ok. 5-6 minut – do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy ją na sitku i przez chwilę hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy i odstawiamy.
5.PRZESMAŻAMY BOCZEK I WARZYWA:
Boczek pokrojony na duże kawałki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, aż stanie się złoty i chrupiący.
6.PRZYGOTOWUJEMY PŁYNNĄ CZĘŚĆ FARSZU:
Żółtka łączymy w misce z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Mieszamy.
7.PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ:
Tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.
Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY KRUCHE CIASTO

Mąkę łączymy na blacie z zimnym masłem, oprószamy solą. Siekamy nożem, aż składniki się połączą. Dodajemy żółtka i śmietanę.

2

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Placek ciasta oprószamy mąką i przekładamy do formy – stroną z mąką do dołu. Ciasto dociskamy do dna i ścianek formy, a jego nadmiar ścinamy.

3

PIECZEMY SPÓD TARTY

Schłodzony spód tarty pieczemy z obciążeniem ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na chwilę, by lekko przestygł.

4

PARZYMY FASOLKĘ

Fasolkę parzymy we wrzącej wodzie ok. 5-6 minut – do momentu, aż będzie miękka. Po tym czasie odcedzamy ją na sitku i przez chwilę hartujemy w wodzie z lodem. Wyjmujemy i odstawiamy.

5

PRZESMAŻAMY BOCZEK I WARZYWA

Boczek pokrojony na duże kawałki przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni, aż stanie się złoty i chrupiący.

6

PRZYGOTOWUJEMY PŁYNNĄ CZĘŚĆ FARSZU

Żółtka łączymy w misce z jajkiem i śmietanką. Doprawiamy solą, białym pieprzem i roztartym w dłoniach suszonym tymiankiem. Mieszamy.

7

PIECZEMY I PODAJEMY TARTĘ

Tartę pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3403 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

567,2 kcal

🥑

Tłuszcz

36,8 g

🌾

Węglowodany

43,6 g

🥬

Błonnik

2,4 g

💪

Białko

17,1 g

Podobne przepisy