przepis-na-kobiete.pl

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami

Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
cukier puder - 50 g
żelatyna - 15 g
ser ricotta - 500 g
śmietana 30% - 600 ml
cukier - 50 g
mąka ziemniaczana - 15 g
mięta świeża - 2 łyżki
woda - 100 ml
maliny mrożone - 200 g
masło - 150 g
herbatniki - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.FORMĘ WYKŁADAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ.:
Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
2.MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY:
i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.
3.MALINY ORAZ CUKIER WKŁADAMY:
do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami

Czas przygotowania

150 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FORMĘ WYKŁADAMY FOLIĄ SPOŻYWCZĄ.

Kruche ciasteczka dokładnie rozdrabniamy i łączymy z bardzo miękkim masłem. Tak przygotowaną masą wykładamy blaszkę, wyrównujemy powierzchnię, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

2

MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ UBIJAMY

i przekładamy do miski. Żelatynę zalewamy zimną, przegotowaną wodą i pozostawiamy do napęcznienia. W mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, co kilkanaście sekund mieszamy i sprawdzamy jej konsystencję. Serek ricotta o temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy stopniowo płynną czekoladę oraz rozpuszczoną w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej żelatynę. Ubitą śmietankę łączymy z serkiem. Całość dokładnie mieszamy i od razu nakładamy na spód z kruchych ciasteczek. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy lodówki na kolejne 40-60 minut.

3

MALINY ORAZ CUKIER WKŁADAMY

do małego rondelka i podgrzewamy do momentu rozgotowania. W międzyczasie łączymy zimną wodę z mączką ziemniaczaną. Stopniowo dodajemy ją do gorących malin i gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Masę przekładamy do miseczki i odstawiamy do wystudzenia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5531,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,7 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

25,9 g

🥬

Błonnik

7 g

💪

Białko

7 g

Podobne przepisy