przepis-na-kobiete.pl

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową • przepis • składniki • przygotowanie

Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!

Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową

Ser halloumi może smakować jeszcze lepiej, jeśli podasz go z glazurą miodowo-cytrynową o delikatnym aromacie ziół. Sprawdź koniecznie ten prosty przepis Karola!

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 1 szt.
pieprz czarny - 2 szczypty
miód - 2 łyżki
ocet winny - 1 łyżka
ser halloumi - 225 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
rozmaryn świeży - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY SER HALLOUMI:
Ser halloumi pokrojony w plastry wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy, aż serwatka odparuje. Nie poruszamy sera – pozostawiamy go na patelni, by się zarumienił.
2.PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ:
Czosnek kroimy w plastry, gałązki rozmarynu łamiemy na mniejsze kawałki. Skórkę cytryny obieramy za pomocą zestera (bez białych, gorzkich części).
3.PODAJEMY HALLOUMI Z GLAZURĄ:
Wyłożony na talerze ser halloumi polewamy miodowo-cytrynową glazurą. Z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Ser halloumi z glazurą miodowo-cytrynową

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY SER HALLOUMI

Ser halloumi pokrojony w plastry wykładamy na lekko rozgrzaną, suchą patelnię i smażymy, aż serwatka odparuje. Nie poruszamy sera – pozostawiamy go na patelni, by się zarumienił.

2

PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ

Czosnek kroimy w plastry, gałązki rozmarynu łamiemy na mniejsze kawałki. Skórkę cytryny obieramy za pomocą zestera (bez białych, gorzkich części).

3

PODAJEMY HALLOUMI Z GLAZURĄ

Wyłożony na talerze ser halloumi polewamy miodowo-cytrynową glazurą. Z wierzchu oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

827 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

413,5 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

16,3 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy