przepis-na-kobiete.pl

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Zimowa sałatka z kaszy gryczanej

Szukasz pomysłu na pożywną sałatkę? Spróbuj połączenia kaszy gryczanej z warzywami i soczystymi owocami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżka
bulion warzywny - 300 ml
cebula dymka - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
granat - 1 szt.
kasza gryczana - 150 g
mandarynka - 4 szt.
miód - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 4 łyżki
natka pietruszki - 20 g
roszponka - 100 g
sól - 1 szczypta
ser kozi - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY BULION Z KASZĄ:
Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).
2.FILETUJEMY MANDARYNKI:
Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.
4.ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ:
Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.
5.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.
Zimowa sałatka z kaszy gryczanej

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY BULION Z KASZĄ

Zagotowujemy bulion. Dodajemy do niego kaszę gryczaną i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na bok, aby kasza napęczniała (5-10 minut).

2

FILETUJEMY MANDARYNKI

Mandarynki obieramy bardzo dokładnie, usuwając także białą skórkę. Miąższ owoców wykrawamy z błonek, zbierając wypływający sok. Resztki mandarynek dobrze wyciskamy.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Granat kroimy na pół i wyjmujemy nasionka, zbierając przy tym sok. Soki z mandarynek i granatu łączymy ze sobą, a następnie mieszamy z musztardą, miodem, olejem, octem, solą i pieprzem.

4

ŁĄCZYMY KASZĘ Z PIETRUSZKĄ I DYMKĄ

Pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy. Dymki kroimy w cienkie krążki. Oba składniki dodajemy do lekko ostudzonej kaszy gryczanej i odstawiamy co najmniej na 15 minut, aby całość się przegryzła.

5

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Roszponkę myjemy i odsączamy. Wraz z owocami dodajemy ją do sałatki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Całość posypujemy kozim serem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1808,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,1 kcal

🥑

Tłuszcz

19,6 g

🌾

Węglowodany

55 g

🥬

Błonnik

15,8 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy