przepis-na-kobiete.pl

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!

Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem

Masz ochotę na świąteczną sałatkę w innej odsłonie? Spróbuj tej z awokado, ziemniakami, pieczonym kalafiorem i koperkowym sosem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 6 szt.
kalafior - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oliwki zielone - 10 szt.
sól - 1 szczypta
ziemniak - 4 szt.
orzeszki piniowe - 3 łyżki
ser gorgonzola - 100 g
jogurt grecki - 1 łyżka
świeży koperek - 1 łyżeczka
majonez - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY KALAFIORA:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.
2.GOTUJEMY JAJKA:
Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI:
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni.
Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY KALAFIORA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Następnie przestudzone ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki. Kalafior dzielimy na różyczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy go oliwą z oliwek, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kalafior pieczemy przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Następnie pozostawiamy do wystudzenia i łączymy z ziemniakami.

2

GOTUJEMY JAJKA

Jajka gotujemy na półtwardo (około 4-6 minut) i obieramy ze skorupek. Oliwki przekrawamy na pół. Awokado obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser kroimy na mniejsze kawałki.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI SAŁATKI

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. W misce lub na półmisku układamy ziemniaki z kalafiorem, awokado, ser i oliwki. Na wierzchu układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy sosem i posypujemy orzeszkami pinii podprażonymi na suchej patelni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2084,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

347,4 kcal

🥑

Tłuszcz

23,2 g

🌾

Węglowodany

22,4 g

🥬

Błonnik

15,6 g

💪

Białko

15,6 g

Podobne przepisy