przepis-na-kobiete.pl

Wegańskie burrito z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie

Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Wegańskie burrito z fasolą

Zawsze wychodzi smaczne i daje tyle możliwości! Wegańskie burrito to sycący i prosty w przygotowaniu klasyk kuchni meksykańskiej, idealny na lunch, szybki obiad lub kolację.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

awokado - 2 szt.
czarnuszka - 1 łyżka
cebula czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 400 g
papryka czerwona - 1 szt.
kapusta pekińska - 0,5 szt.
koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
kukurydza konserwowa - 280 g
limonka - 2 szt.
chili mielone - 1 szczypta
curry - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
sól - 0,25 łyżeczki
Szpinak Baby - 2 garście
tortilla - 4 szt.
ryż basmati - 1 niepełna szklanka
śmietana wegańska - 4 łyżki
wegański ser, plastry - 4 plastry
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
papryka zielona - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.
2.DODAJEMY WARZYWA:
Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO:
Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.
4.ZAPIEKAMY BURRITO:
Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.
5.PODAJEMY BURRITO:
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.
Wegańskie burrito z fasolą

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY RYŻ Z CEBULĄ I PRZYPRAWAMI

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy: curry, mielone chili i wędzoną słodką paprykę. Całość smażymy, mieszając, ok. 2-3 minut.

2

DODAJEMY WARZYWA

Fasolę odcedzamy z zalewy na sitku o drobnych oczkach, a następnie przepłukujemy wodą. Dodajemy do ryżu. Dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę i papryki pokrojone w cienkie paseczki. Smażymy, mieszając, ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

3

FASZERUJEMY I ZWIJAMY BURRITO

Tortille pszenne rozkładamy kolejno na blacie. Na środek każdego placka wykładamy świeży szpinak. Boki tortilli zakładamy do środka, a następnie zwijamy całość, by zamknąć farsz wewnątrz placka.

4

ZAPIEKAMY BURRITO

Każde burrito smarujemy z wierzchu 1 łyżką koncentratu pomidorowego i oprószamy wegańskim serem startym na tarce o grubych oczkach. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści.

5

PODAJEMY BURRITO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmujemy pestkę. Miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki, kroimy w plasterki i układamy na dużym talerzu. Obok awokado wykładamy podpieczone burrito i porcję poszatkowanej kapusty pekińskiej.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3085,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

771,4 kcal

🥑

Tłuszcz

25,8 g

🌾

Węglowodany

116,6 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

21,5 g

Podobne przepisy