Warzywa z woka po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Wszystkie warzywa starannie umyj i obierz. Szczypior pokrój w talarki. Czosnek i cebulę posiekaj, a resztę warzyw pokrój w talarki lub dużą kostkę.
SMAŻYMY WARZYWA
Do woka wlej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aż warzywa nabiorą koloru. Podrzuć wszystkie składniki, żeby dokładnie je wymieszać. Dodaj kolejno marchewkę, paprykę oraz cukinię i podsmażaj przez 3 minuty. Znowu wymieszaj. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2 minut.
PRZYPRAWIAMY DANIE
Polej warzywa sosem sojowym, dodaj pastę chili oraz cukier, a następnie równomiernie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszaj i podsmażaj w sosie ok. 4 minuty.
SERWUJEMY DANIE
Gdy warzywa nasiąkną sosem, a ich aromat zacznie unosić się po całej kuchni, to znak, że posiłek jest gotowy. Teraz pozostaje tylko przełożyć warzywa do misek, dodać ryż lub makaron wedle uznania oraz ozdobić szczypiorem. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
517,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258,9 kcal
Tłuszcz
14 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
7,6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus czekoladowy z awokado i bananami
Masz ochotę na coś mocno czekoladowego? Proponujemy puszysty mus o smaku kokosa i kawy podany z bananami w karmelu.

Kolorowe wrapy z falafelami
Łatwy, smaczny i przyjemny! Właśnie taki jest przepis Kingi na delikatne i pożywne wrapy z falafelami! Bądźcie gotowi na kulinarne cuda po połączeniu buraczanej tortilli z falafelem, warzywami i hummusem!

Zupa z awokado z migdałami
Spróbuj kremowej zupy na bazie warzyw z awokado i mlekiem migdałowym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka rybaka
Delikatny smak pora duszonego ze śmietaną łączy się ze szlachetnym smakiem łososia w przepysznych kanapkach rybaka! Są idealne na śniadanie lub lunch – spróbuj koniecznie!

Kanapka z pieczonym jajkiem i szparagami
Pyszna kanapka z nietypowym pieczonym jajkiem w chmurce, delikatnymi szparagami i kremowym awokado. Przygotuj ją i zaskocz bliskich nowym pomysłem na wiosenne śniadanie!

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.

Zupa taco
Masz ochotę na miseczkę pełną rozgrzewających smaków w stylu meksykańskim? Zupa taco według przepisu Kingi poleca się na chłodniejsze dni!

Sok z czarnego bzu – przepis, właściwości, zastosowanie
Czarny bez (po łacinie Sambucus nigra) to roślina, która od wielu wieków stanowi część tradycji kulinarnej oraz medycznej wielu krajów. Sok pozyskiwany z owoców oraz kwiatów tej rośliny jest pyszny i chętnie wykorzystywany w cukiernictwie, a także kuchni klasycznej i barmaństwie. Jak pozyskać z czarnego bzu? Poznaj przepis na ten pyszny sok!