przepis-na-kobiete.pl

Warzywa z woka po chińsku • przepis • składniki • przygotowanie

Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Warzywa z woka po chińsku

Połączenie różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw i słonego sosu sojowego to sposób na zaskakująco smaczne danie, które zadowoli wszystkich fanów kuchni dalekiego wschodu. Dowiedz się, jak zrobić szybkie i proste warzywa po chińsku z woka!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności

Składniki

cukinia - 150 g
groszek cukrowy - 100 g
ząbek czosnku - 3 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
marchew - 1 szt.
cebula - 1 szt.
olej - 30 ml
sos sojowy - 25 ml
szczypior cebuli - 10 g
cukier - 1,5 g
sól - 1 g
pieprz czarny - 1 g
pasta chili - 3 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Wszystkie warzywa starannie umyj i obierz. Szczypior pokrój w talarki. Czosnek i cebulę posiekaj, a resztę warzyw pokrój w talarki lub dużą kostkę.
2.SMAŻYMY WARZYWA:
Do woka wlej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aż warzywa nabiorą koloru. Podrzuć wszystkie składniki, żeby dokładnie je wymieszać. Dodaj kolejno marchewkę, paprykę oraz cukinię i podsmażaj przez 3 minuty. Znowu wymieszaj. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2 minut.
3.PRZYPRAWIAMY DANIE:
Polej warzywa sosem sojowym, dodaj pastę chili oraz cukier, a następnie równomiernie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszaj i podsmażaj w sosie ok. 4 minuty.
4.SERWUJEMY DANIE:
Gdy warzywa nasiąkną sosem, a ich aromat zacznie unosić się po całej kuchni, to znak, że posiłek jest gotowy. Teraz pozostaje tylko przełożyć warzywa do misek, dodać ryż lub makaron wedle uznania oraz ozdobić szczypiorem. Życzymy smacznego!
Warzywa z woka po chińsku

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Wszystkie warzywa starannie umyj i obierz. Szczypior pokrój w talarki. Czosnek i cebulę posiekaj, a resztę warzyw pokrój w talarki lub dużą kostkę.

2

SMAŻYMY WARZYWA

Do woka wlej olej, a następnie dodaj czosnek i cebulę. Smaż przez 1-2 minuty, aż warzywa nabiorą koloru. Podrzuć wszystkie składniki, żeby dokładnie je wymieszać. Dodaj kolejno marchewkę, paprykę oraz cukinię i podsmażaj przez 3 minuty. Znowu wymieszaj. Po upływie wyznaczonego czasu dodaj groszek cukrowy i smaż przez kolejne 2 minut.

3

PRZYPRAWIAMY DANIE

Polej warzywa sosem sojowym, dodaj pastę chili oraz cukier, a następnie równomiernie wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Ponownie wymieszaj i podsmażaj w sosie ok. 4 minuty.

4

SERWUJEMY DANIE

Gdy warzywa nasiąkną sosem, a ich aromat zacznie unosić się po całej kuchni, to znak, że posiłek jest gotowy. Teraz pozostaje tylko przełożyć warzywa do misek, dodać ryż lub makaron wedle uznania oraz ozdobić szczypiorem. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

517,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

258,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

29,7 g

🥬

Błonnik

7,6 g

💪

Białko

6 g

Podobne przepisy